Foto: Karin Björkqvist

Lina Josefina Lindqvist får Norrlands litteraturpris 2017

För sin roman Skarv som ”är en roman om drömmar om ett annat liv, men stoltheten över den egna platsen släpper aldrig riktigt taget.”

måndag 03 juli 2017

Lina Josefina Lindqvist tilldelas Norrlands litteraturpris 2017, i kategorin vuxenlitteratur, för sin roman Skarv med motiveringen:

”På ett närmast vetenskapligt sätt berättar Lina Josefina Lindqvist om människorna på den fjärilsformade ön i Norra ishavet, hur de präglats av motsatspar som ljusa sommarnätter och långa vintrar, samt en allt ökande centraliserings- och urbaniseringstakt. Skarv är en roman om drömmar om ett annat liv, men stoltheten över den egna platsen släpper aldrig riktigt taget. I förgrunden finns Maren, som slits mellan tryggheten på ön och viljan att lämna för staden, med en längtan om att lika obehindrat som skarven korsar vattenytan, själv kunna korsa tunneln under havet, på väg till flygplatsen på fastlandet och ut i världen.”

Även priset i kategorin barn- och ungdomslitteratur går till Norstedts Förlagsgrupp. Ann-Helén Laestadius får priset för sin roman Tio över ett (Rabén & Sjögren) med motiveringen:

”Lika trovärdigt som om hon varit en betraktande jämnårig på Högalidskolan, skildrar Ann-Helen Laestadius i Tio över ett några månader av tonåringen Majas liv i Kiruna: relationen till bästa vännen Julia, kärleken till Albin och rädslan för att samhället skall rasa till följd av de sprängningar som varje natt, tjugo minuter över ett, görs i stadens gruva. Alltid precist avvägt mellan vad som sägs och vad som lämnas till läsaren att själva fylla i, skildras hur något som börjar med oro för familj och vänner slutar i panikångestattacker, och hur identiteten formas och förändras i takt med samhällets omvandling.”

Lina Josefina Lindqvist och Ann-Helén Laestadius på prisutdelningen. 

Norrlands litteraturpris är ett litterärt pris som utdelas av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/Författarcentrum Norr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet. Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling.

Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2017 äger rum på Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk första helgen i juli. Juryn utgörs av Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norrs styrelse.

206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår