Lindra getingsticket med lök

Från boken Huskurer bjuder vi på sommarens bästa tips. ”Lök är en billig ingrediens för alla husapotek och ett riktigt universalmedel.”

tisdag 04 juli 2017

I de flesta familjer har man sina väl beprövade huskurer ofta har de gått i arv i generationer. Det kan handla om att lindra en förkylning eller stimulera immunförsvaret under årets mörka månader. Ofta är det relativt enkla recept med ingredienser man hittar hemma i skafferiet eller i den nära naturen.

I boken Huskurer av Karin Berndl och Nici Hofer presenteras ett fyrtiotal olika kurer i form av läkande och lindrande salvor, liniment, omslag, avkok, soppor och teer. Vi får lära oss hur vi kan rensa luftvägarna med salt och kamomill, lindra huvudvärk med ormbunksliniment och få bukt med en uppblåst mage genom ett hopkok av kummin, fänkål och anis. Här finns också läppbalsam av bivax, kokosolja och lavendel, varm lökmjölk mot hosta och äppelcurd mot förstoppning.

Här bjuder vi på ett riktigt bra tips inför sommaren: bota getingsticket med en lök! Karin Berndl berättar:

”Jag har inte blivit stucken av ett bi på länge, men jag minns att jag som barn sprang barfota i gräset och trampade på och blev stucken av bin eller getingar var och varannan sommar. Lök är en billig ingrediens för alla husapotek och ett riktigt universalmedel.”

Du behöver
pincett
1 lök, halverad

Gör så här
Ta bort gadden med en pincett och gnid omedelbart den nyskurna sidan av lökhalvan på det stuckna området.

Varför vi tror att det fungerar
Lök innehåller flavonoider, varav några är kända för att minska inflammation. Lök är också antiinflammatoriskt och antibakteriellt och har desinficerande egenskaper.

169 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.