Fredagsreceptet: Asiatiska köttbullar ur Björn Frantzéns nya kokbok för diabetiker

Foto: Erik Olsson

Datum

8 September 2017

Foto

Erik Olsson

När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes typ 1 fick familjen lägga om sina kostvanor. Nu har Björn samlat sina bästa recept anpassade för familjens nya kosthållning i boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk.

Här bjuder vi på ett av recepten, köttbullar på ett nytt sätt!

Alla våra fredagsrecept hittar du här.

***

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curry-yoghurt

Det går snabbt och är inte svårare än att göra klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare. Quinoan kokar vi i kycklingbuljong.

35 g kolhydrater/portion

 

Köttbullar
400 g fläskfärs
2 msk hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska
½ msk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk malen spiskummin
1 msk grovt krossade korianderfrön

Quinoa
4 portioner röd quinoa
hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska (enligt quinoaförpackningen)
1 msk sesamolja

Sockerärter
1 ask sockerärter (ca 200 g), strimlade
2 msk hackad mynta
2 msk hackad koriander
1 msk sesamolja
1 msk limesaft

Röd curryyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk röd thaicurrypasta
1 msk neutral rapsolja

Tillbehör
1 dl rostade och hackade pistaschnötter
sesamfrön
salt
citronsaft

 

Köttbullar: Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin. Rulla till små köttbullar, lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är ca 68 grader.

Quinoa: Skölj quinoan enligt förpackningens anvisningar och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.

Sockerärter: Vänd upp ärterna med örter, sesamolja och limesaft.

Röd curryyoghurt: Fräs curryn i lite av oljan och låt den svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.

Servering: Lägg quinoan på tallrikar och fördela köttbullarna. Servera med sockerärter, nötter, sesamfrön och yoghurtsås.

1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från quinoan och yoghurten.

Relaterat

Om boken

Min dotter fick diabetes när hon var tre år, 2013. Hela vårt familjeliv kastades omkull. Vi fick omvärdera allt. Inte minst maten. Nu har det gått några år. Det tar tid att vänja sig, om man gör det någonsin? Barndiabetes är en allvarlig sjukdom som obehandlad leder till döden.

Idag finns hjälpmedel, men inget botemedel. Forskning pågår. Sjukdomen kan balanseras med rätt mat. Vår situation hemma har gjort mig kostmedveten. Plötsligt har jag insett vad det är som vi äter av gammal vana, av tradition eller bara för att vi är sugna, mat som fördärvar och bryter ner. Det är ett chockerande uppvaknande. Jag har aldrig tidigare tänk om mat som hälsa, eller som nytta. Jag har tänkt att mat ska vara gott, eller som jag brukar säga; mat ska smälla i käften av smaker. Hemma har vi anpassat kosten efter vår diabetessjuka dotter. Upptäckte att den maten, den nyttiga maten, var god och att vi alla mår bättre av den. Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk.

Läs mer

Björn Frantzén

Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk

Relaterade artiklar

Foto: Sveriges Radio

13 juni 2019

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar!