Snabba och enkla köttbullar för diabetiker och alla andra som gillar god mat.
När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes typ 1 fick familjen lägga om sina kostvanor. Nu har Björn samlat sina bästa recept anpassade för familjens nya kosthållning i boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk.
Här bjuder vi på ett av recepten, köttbullar på ett nytt sätt!
Alla våra fredagsrecept hittar du här.
***
Det går snabbt och är inte svårare än att göra klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare. Quinoan kokar vi i kycklingbuljong.
35 g kolhydrater/portion
Köttbullar
400 g fläskfärs
2 msk hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska
½ msk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk malen spiskummin
1 msk grovt krossade korianderfrön
Quinoa
4 portioner röd quinoa
hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska (enligt quinoaförpackningen)
1 msk sesamolja
Sockerärter
1 ask sockerärter (ca 200 g), strimlade
2 msk hackad mynta
2 msk hackad koriander
1 msk sesamolja
1 msk limesaft
Röd curryyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk röd thaicurrypasta
1 msk neutral rapsolja
Tillbehör
1 dl rostade och hackade pistaschnötter
sesamfrön
salt
citronsaft
Köttbullar: Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin. Rulla till små köttbullar, lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är ca 68 grader.
Quinoa: Skölj quinoan enligt förpackningens anvisningar och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.
Sockerärter: Vänd upp ärterna med örter, sesamolja och limesaft.
Röd curryyoghurt: Fräs curryn i lite av oljan och låt den svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.
Servering: Lägg quinoan på tallrikar och fördela köttbullarna. Servera med sockerärter, nötter, sesamfrön och yoghurtsås.
1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från quinoan och yoghurten.