Foto: Erik Olsson

Fredagsreceptet: Asiatiska köttbullar ur Björn Frantzéns nya kokbok för diabetiker

Snabba och enkla köttbullar för diabetiker och alla andra som gillar god mat.

fredag 08 september 2017

När Björn och Sara Frantzéns dotter fick diabetes typ 1 fick familjen lägga om sina kostvanor. Nu har Björn samlat sina bästa recept anpassade för familjens nya kosthållning i boken Björn Frantzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk.

Här bjuder vi på ett av recepten, köttbullar på ett nytt sätt!

Alla våra fredagsrecept hittar du här.

***

Asiatiska köttbullar, sockerärter, pistaschnötter och röd curry-yoghurt

Det går snabbt och är inte svårare än att göra klassiska svenska köttbullar, snarare snabbare och enklare. Quinoan kokar vi i kycklingbuljong.

35 g kolhydrater/portion

 

Köttbullar
400 g fläskfärs
2 msk hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska
½ msk salt
2 vitlöksklyftor, rivna
1 msk riven ingefära
2 röda chilifrukter, urkärnade och finhackade
1 msk fisksås
2 msk sesamfrön, rostade
1 msk malen spiskummin
1 msk grovt krossade korianderfrön

Quinoa
4 portioner röd quinoa
hemgjord kycklingbuljong eller köpt på flaska (enligt quinoaförpackningen)
1 msk sesamolja

Sockerärter
1 ask sockerärter (ca 200 g), strimlade
2 msk hackad mynta
2 msk hackad koriander
1 msk sesamolja
1 msk limesaft

Röd curryyoghurt
2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
1 msk röd thaicurrypasta
1 msk neutral rapsolja

Tillbehör
1 dl rostade och hackade pistaschnötter
sesamfrön
salt
citronsaft

 

Köttbullar: Blanda samtliga ingredienser till en smidig färs i en köksmaskin. Rulla till små köttbullar, lägg på en smord plåt och ugnsbaka på 100 grader tills de är färdiga, dvs. innertemperaturen är ca 68 grader.

Quinoa: Skölj quinoan enligt förpackningens anvisningar och koka mjuk i buljongen. Vänd upp med sesamoljan.

Sockerärter: Vänd upp ärterna med örter, sesamolja och limesaft.

Röd curryyoghurt: Fräs curryn i lite av oljan och låt den svalna. Vänd ner i yoghurten och resten av oljan. Smaka av med salt och citronsaft.

Servering: Lägg quinoan på tallrikar och fördela köttbullarna. Servera med sockerärter, nötter, sesamfrön och yoghurtsås.

1 portion innehåller ca 35 g kolhydrater, de kommer främst från quinoan och yoghurten.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.