Författarna till Båt 370 får pris på årets MegAward

Annah Björk och Mattias Beijmo är Årets förnyare eftersom de ”visar vägen för modern journalistik där berättandet, data och analys är kärnan”.

onsdag 27 september 2017

I dag korades vinnarna av MegAward i kategorierna Årets förnyare, Årets normbrytare och Årets raket. Vinnarna firades av mediebranschen under Mediedagarna på Svenska Mässan i Göteborg.

I prisutdelningens huvudkategori Årets förnyare tog utställningen I’m alive hem priset med följande motivering:

”När närhetsprincipen inte håller längre behöves storytelling utvecklas för att nå ut med journalistiken. Data blir då ett verktyg för att teckna bilden av hur det verkligen är. Genom interaktivitet och visualisering kan journalistik bli världsunik i ett format som mediekonsumenten är beredd att betala för. Vinnarens användning av GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder beskriver hur farlig flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar är. Vinnaren väcker empati och engagemang, Annah Björk och Mattias Beijmo visar vägen för modern journalistik där berättandet, data och analys är kärnan.”

Tidigare i år gav Annah Björk och Mattias Beijmo ut boken Båt 370, ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet när en båt med flyktingar sjönk, om svek och medmänsklighetens gränser. Samtidigt gjorde de utställningen I'm alive, som samlade deras intryck från Turkiet och Lesbos, och för den är de nu finalister i tävlingen. Utställningen är en interaktiv visualisering av flyktingbåtar på Egeiska havet och bygger på verklig data från båtflyktingars GPS-positioner, sms, chattmeddelanden och bilder. Fram träder bilden av hur det verkligen är att göra den farliga flykten över Medelhavet i överfyllda gummibåtar.

Vi grattar en glad Annah Björk direkt efter prisutdelningen:

- Tack, jag är alldeles skakig, trodde inte vi skulle vinna i den tunga konkurrensen. Vi har arbetat hårt för att förnya och innovera journalistiken och att berätta viktiga historier som annars aldrig skulle blivit berättade. Att andra ser det är otroligt betydelsefullt. Och det stora tacket går ut till Ahmad Terkawi som suttit dygn, veckor och månader med sin telefon och räddat liv på Egeiska havet med sin organisation. Och till de tyska kodninjorna Riccardo och Daniel på Geolicious. Det finns en båt som är borttagen i visualiseringen. Och det är Båt 370. Och det åker fortfarande båtar den här sträckan. Varje natt flyr ett 100-tal människor den farliga vägen över havet från Turkiet till Lesbos.

Utställningen har visats på Tekniska Museet, House of Sweden i Washington och på Husebry bruk i Växjö.

215 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.