Sigrid Combüchen och Johannes Anyuru nominerade till Augustpriset

Två skildringar av terror och repression, idag, igår och i framtiden, har chans att vinna i kategorin Årets svenska skönlitterära bok.

måndag 23 oktober 2017

Idag avslöjades vilka som nominerats till årets Augustpris. I kategorin Årets svenska skönlitterära bok hittar vi två Norstedtsförfattare – Johannes Anyuru, för romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, och Sigrid Combüchen, för romanen Sidonie & Nathalie.

Det är sjätte gången Sigrid Combüchen nomineras. Tidigare bland annat för romanen En simtur i sundet 2003. Och 2010 tog hon hem priset för romanen Spill. Juryns motivering i år lyder:

”Två kvinnor är på flykt i andra världskrigets slutskede. Utblottade och utlämnade åt sina mest grundläggande behov, söker de sig med skärpta sinnen genom det främmande. Sigrid Combüchens språk skapar verkligheten i hela dess detaljrikedom, smyger tätt inpå kropparna och fångar minsta skiftning i blickar och tonfall. Det är världen av igår vi ser, och, såsom i en spegel, vår egen.”

Johannes Anyuru har nominerats två gånger tidigare, 2009 för diktsamlingen För städerna inuti Hall och 2012 för romanen En storm kom från paradiset. Juryns motivering i år:

”Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.”

Priset delas ut 27 november.

Augustjuryn för Årets svenska skönlitterära bok har bestått av: Ingrid Elam (ordförande), Anna Gillinger, Carin Jämtin, Marina Sobasjnikov och Per Svensson.

 

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.