Hårda klappar till fars dag!

Foto: Jeff Sheldon

Datum

6 November 2017

Foto

Jeff Sheldon

Söndag den 12 november är det dags att fira alla pappor! Här tipsar vi om deckare, samhällsanalyser, historiska böcker, klassiska romaner, inspirerande kokböcker och böcker för de aktiva och fixiga papporna.

Fixarpappan:

Prepping av Anna Maria Stawreberg

Hur länge skulle du klara dig om det blev ett långvarigt strömavbrott? Om vattnet försvann och våra bensinkort eller betalkort slutade fungera? Det finns en grupp människor som övar sig i att vara förberedda på just det: prepparna.

Prylbanta av Elisabeth Byström, Johan Ernfors

Känner du stundtals att dina prylar äger dig istället för tvärtom? Har du lagt märke till att majoriteten av dina kläder och saker nästan aldrig används? I Prylbanta får du ta del av de bästa tipsen hur du skapar en livsstil som inte bara frigör tid, mental energi och pengar till sådant som du verkligen bryr dig om, utan som även gör det enklare och roligare att agera på ett sätt som är mer hållbart ur miljösynpunkt och mer försvarbart ur ett humanistiskt perspektiv.

Så renoveras torp & gårdar

En långlivad och älskad klassiker kommer nu i efterlängtad reviderad form. Så renoveras torp & gårdar är den ultimata handboken för alla som sysslar med gamla hus och som vill renovera med varsam hand och med gamla, traditionella metoder.

Spänningssökaren:

Det tyska huset av Arnaldur Indridason

En handelsresande har hittats mördad i en liten lägenhet i Reykjavik, skjuten i huvudet med pistol. Polisen drar snabbt slutsatsen att det rör sig om en förövare bland de många amerikanska soldater som staden kryllar av den här sommaren 1941.

Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz

I den femte boken i Millenniumserien har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Hemmet av Mats Strandberg

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan. Där jobbar Joels barndomsvän Nina, som han inte träffat sedan de båda var tonåringar. Snart efter att Monika flyttat in blir hon sämre. Hennes utbrott blir alltmer våldsamma och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är som om något okänt tagit över henne.

Spegelstaden av Justin Cronin

En spillra av mänskligheten har överlevt den stora epidemin och klarat sig undan viralernas intåg (viraler är människor som blivit smittade av ett dödligt virus och påminner om vampyrer). De få överlevande människorna har nu bott på en skyddad plats i Texas i tjugo års tid och hunnit föröka sig och blivit några tusen.

Inte ett farväl av Michael Connelly

Harry Bosch arbetar återigen som privatdetektiv. En döende miljardär behöver hans hjälp och vill att Bosch ska ta reda på vad som hände med en kvinna från hans förflutna som försvann.

Matälskaren:

Green Kitchen at Home av David Frenkiel och Luise Vindahl

Presenterat med fantastiska bilder och personliga berättelser sätter boken en helt ny standard för modern vegetarisk, vegansk och glutenfri matlagning som får dig att vilja laga maten om och om igen.

Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström

Efter 60 år vid spisen återvänder Leif Mannerström i högform till sin paradgren och den mat han älskar mest. Husmanskosten tillagad i ett varmt kök med rykande grytor och kastruller, härliga dofter från goda och närodlade råvaror.

Herrgårdsfruns recept av Olof Hedengren

Följ med på en resa till livet på en 1800-talsherrgård. Utifrån herrgårdsfrun Linas bevarade recept- och dagbok skriver Linas sons sonson, författaren Olof Hedengren, fängslande om ett kvinnoöde där 1800-talets finare kokkonst stod i centrum. Boken är vackert illustrerad av Stina Wirsén.

För romanslukaren:

Heather, i sin helhet av Matthew Weiner
Mad Men-skaparen Matthew Weiners första roman Heather, i sin helhet handlar om besatthet och om hur mycket man är villig att offra för att försvara den.

Skärvan i bergets natt av Per Odensten

Detta är en gudasaga, som också hämtar styrka ur folksagans enkelhet, en berättelse med rötter i nordisk mytologi. Den handlar om de allt maktlösare gudarna i en åldrande värld. Om mänsklig, jordisk överlevnadsvilja och kärlek. I Skärvan i bergets natt återvänder Per Odensten till sagan och myten i Gheel.

Resan till Thule av Kjell Espmark

En fransk vetenskapsman sänds under 1700-talet för att utforska Thule, ett land utan historia men med anspråk på att utgöra en moralisk stormakt den största exportvaran är soltorkat samvete. Till egenheterna hör två heliga vattendrag där det ena förvandlar svart till vitt, det andra vitt till svart. Den ganska cyniske besökaren drabbas här av en kärlek som förändrar honom i grunden.

Flyktväg av Torbjörn Flygt

Hur många av oss är beredda att hjälpa människor i nöd? Torbjörn Flygts Flyktväg är en uppfordrande roman som ställer avgörande och högst aktuella frågor.

Anna Karenina av Lev Tolstoj

Anna Karenina är en av litteraturhistoriens allra mest konturskarpa romangestalter - ett häpnadsväckande modernt porträtt av en kvinna som försöker bryta sig loss från sociala förpliktelser men som får plikta för sin kärleks skull.

Seiobo där nere av László Krasznahorkai

László Krasznahorkais mästerverk Seiobo där nere är en berättelsesamling där varje nedslag vecklar ut en större historia enligt Fibonaccis berömda sekvens.

Den rödhåriga kvinnan av Orhan Pamuk

En sinnrikt konstruerad roman som ofta knyter in psykologiska och litterära myter och legender. Återigen visar Orhans Pamuk vilken romanens mästare han är och den här gången gör han det i det något kortare formatet.

Nyfiken på samtiden:

Det som aldrig fick ske av Åsa Erlandsson

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck.

Nätverket av Baris Kayhan

Den prisbelönte reportern Baris Kayhan har fått unik tillgång till en sluten värld. Han har intervjuat personer i Södertäljenätverket, poliser och andra inom rättsväsendet och han har gått igenom det omfattande materialet från rättegången. Boken Nätverket är ett omskakande stycke samtidshistoria men även en bladvändande thriller. En svensk motsvarighet till Gomorra, Narcos eller The Wire.

Andrum av Viktor Banke

Flyktingfrågan har kommit att genomsyra alla samhällsdiskussioner. Med stort engagemang berättar asylrättsjuristen och debattören Viktor Banke om människorna det handlar om, den farofyllda vägen till Sverige och mötena med myndigheterna.

Båt 370 av Annah Björk och Mattias Beijmo

Författarnas personliga resa mot sanningen om vad som hände Båt 370 på Medelhavet är en icke-fiktiv thriller om ett massmord med politiska förtecken. Båt 370 är ett skrämmande reportage inifrån Turkiet om vad som hände på havet, om svek och medmänsklighetens gränser.

Historiegrävaren:

Sturarna av Bo Eriksson

Detta är historien om hur den senmedeltida aristokratins (Stures) makt bryts när arvkonungadömet (Vasa) konsoliderades under 1500-talet. Från att ha varit toppstyrt av ett fåtal adelssläkter utvecklades samhället till en ny tid och era där den politiska ordningen kontrollerades och dominerades av kungen och i kampen om tronen gick Sturarna ut som förlorare.

Gustaf VI Adolf av Roger Älmeberg

Gustaf VI Adolf bidrog personligen till att rädda monarkin i Sverige när han 1918-1919, tillsammans med bland andra Hjalmar Branting, som kronprins pressade Gustaf V och högern att gå med på en demokratisk rösträttsreform. Hans personliga popularitet gjorde senare att republikfrågan avfärdades från vår nuvarande författning.

För den aktiva pappan:

Maten bakom resultaten av Linda Bakkman

Det här är kokboken för en aktiv livsstil, ett liv i spåret, i hallen, på gymmet eller planen. Oavsett om du siktar på världstopp, just anmält dig till ditt första Maraton eller behöver få din hårt tränande tonåring att äta mer - här är maten bakom resultaten.

För pappan mitt i karriären:

Klä dig för framgång av Oscar Arrsjö

Kläderna gör mannen sägs det. Men kläderna kan också hjälpa dig att lyckas med det du vill uppnå. I Klä dig för framgång ger författaren och modeexperten Oscar Arrsjö sina bästa tips för hur kläderna lyfter dig i olika situationer. Vare sig det gäller en jobbintervju, en dejt eller en festlig tillställning kan rätt outfit få dig att känna dig säkrare.