Ingmar Bergmans Fanny och Alexander till landets studenter

Foto: Bengt Wanselius

Datum

1 Februari 2018

Foto

Bengt Wanselius

Med anledning av Bergmanåret erbjuds i år landets samtliga avgångselever en specialutgåva av Fanny och Alexander, som tas fram av Stiftelsen Ingmar Bergman i samarbete med Norstedts och LäroMedia och med ekonomiskt stöd från regeringen.  Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har specialskrivit ett förord till utgåvan.

Ingmar Bergmans Fanny och Alexander är ett av det svenska nittonhundratalets främsta och mest älskade verk. Den började som film, med premiär på bio i december 1983. Året därpå kom den fem timmar långa versionen, som först visades på Sveriges Television under julen 1984. Den har gått i repris många gånger sedan dess, och miljoner svenskar har sett den. Fanny och Alexander är heller inte bara en film. På senare år har den blivit en allt populärare teaterpjäs, som spelas på stora scener runtom i Europa. Men redan innan den blev film, var Fanny och Alexander litteratur.

- Fanny och Alexander är en fantastisk film, men också lysande litteratur, säger Jan Holmberg, vd för Stiftelsen Ingmar Bergman. Den kan läsas som en roman. Historien är spännande, språket är vackert men kristallklart. Boken ger en ingång till ett stort konstnärskap och ord att luta sig mot på vägen ut i livet.

Boken beställs helt utan kostnad av skolorna själva, via LäroMedia, och kommer att delas ut som studentgåva när eleverna går ut gymnasiet i vår. Sedan erbjudandet gick ut i mitten av januari har boken redan hunnit beställas till nära hälften av de berörda eleverna.

Stiftelsen Ingmar Bergman och Norstedts kommer under våren 2018 utöver en redan stor Bergmansatsning att tillgängliggöra trettiofyra av Bergmans filmmanus som e-böcker och print on demand, under samlingsnamnet Filmberättelser.

Relaterade artiklar

24 juni 2018

Nu släpps Ingmar Bergmans Filmberättelser