Foto: Louise Billgert

Expressens kulturpris till Marie Göranzon

Den bokaktuella skådespelaren hyllas för sin långa gärning på scen och sitt starka ställningstagande under Metoo.

tisdag 13 februari 2018

På måndagskvällen delades Expressens fem kulturpriser 2017 ut på Nalen i Stockholm. Teaterpristagaren i år är Marie Göranzon, som hyllades av publiken för sin långa gärning på scen och starka ställningstagande under Metoo.

I höstas gav hon, tillsammans med Stna Jofs, ut boken Vrålstark & skiträdd där hon okonstlat berättar om sitt långa liv i teatervärlden - öppenhjärtigt och ärligt om barnen, drömmen, kärleken, rollerna, kampen och makten.

– Vi var inte så bortskämda som unga skådespelare. Nuförtiden har de ju knappt stigit ur vaggan så får de priser, vad har de hunnit göra? säger Marie Göranzon till Expressen.

– Jag blev så nervös att jag inte riktigt hörde prismotiveringen när Expressen ringde.

Motiveringen lyder:

”Denna stjärna förenar faran med skrattet, det majestätiska med det sönderslitande. En klassisk rolltolkare som sedan ett halvt sekel går fram som en orkan över scenen.”

– Expressen värnar konst och kulturkritik som omistliga delar av vårt gemensamma samtal. Våra kulturpriser är ett uttryck för detta, säger kulturchef Karin Olsson.

Övriga vinnare och festbilder finns på Expressen.se/kultur.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.