Foto: Natanael Johansson

Anders Rydell tilldelas Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2018

Genom sina böcker Plundrarna och Boktjuvarna har Anders Rydell belyst några av 1900-talets stora kulturhistoriska skeenden.

tisdag 13 februari 2018

Styrelsen för Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfond har beslutat att tilldela författaren och journalisten Anders Rydell Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris på 40 000 kr.

Motiveringen lyder:

Genom sina böcker Plundrarna och Boktjuvarna har Anders Rydell belyst några av 1900-talets stora kulturhistoriska skeenden. Han har i dessa åstadkommit en viktig forskningsinsats kring frågor om proveniens, restitution och vår gemensamma idéhistoria, allt klädd i en elegant språkdräkt.

Anders Rydell är författare och journalist som har varit verksam som redaktör och kulturskribent på flertalet svenska tidningar. Därtill har han publicerat sex böcker i eget namn, där boken Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter nominerades till Augustpriset i kategorin Årets fackbok 2014.

Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Anders Rydell kommer att fullborda sin trilogi om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget – och dess återverkningar – hösten 2019 då han utkommer med Stulen musik. Hans böcker om nazisternas plundring har översatts till 19 språk.

129 kr Bok - Storpocket
Utgiven: september 2016

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.