Foto: Patrik Hedljung

Agnes Lidbeck får Borås Tidnings debutantpris

Författaren får priset för Finna sig, ”en knivskarp roman” enligt juryn.

tisdag 20 februari 2018

Agnes Lidbeck är född 1981 och bor i Stockholm. Hon debuterade förra året med romanen Finna sig, som hyllades av en enig kritikerkår och nådde en bred läsarskara.

Romanens huvudkaraktär Annas självuppfattning förändras dramatiskt när hon blir mamma. Trots konflikterna med maken blir hon kvar med honom, men med tiden söker hon bekräftelse i en relation med en äldre man, Ivan. När han drabbas av en sjukdom faller det på Anna att vårda honom fram till hans död.

”För en knivskarp roman om konsekvenserna för hon som finner sig i den kvinnliga treenigheten: moder, älskarinna och sköterska”, lyder juryns motivering.

Priset, 100 000 kronor, delades ut under en gala i Borås på måndagskvällen. Vi fångade Agnes Lidbeck direkt efter prisutdelningen.

Agnes, Hur känns det?

– Det känns fantastiskt, jag är jätteglad! Jag har fått jättemycket blommor och ett ägg, tror jag, som väntar på att få kläckas.

Vad ska du göra med pengarna?

– Jag har lovat att inte berätta det, det är en hemlis.

Stort grattis, vi är så stolta över dig!

– Tack, jag är också stolt!

Redan om ett par veckor kommer Agnes Lidbecks andra roman, Förlåten, där två systrar ärver ett sommarhus och tvingas konfrontera varandras likheter och olikheter.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2017
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: februari 2018
199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.