Foto: Göran Segeholm, Magnus Liam Karlsson

Åsa Erlandsson och Baris Kayhan nominerade till Guldspaden

Böcker om skolattentatet i Trollhättan och Södertäljes kriminella nätverk kan få Föreningen Grävande Journalisters pris.

fredag 16 mars 2018

Föreningen Grävande Journalister delar varje år ut priset Guldspade till bästa undersökande reportage i olika kategorier.

I år är två Norstedts-titlar nominerade i kategorin ”Bok”:

Det som aldrig fick ske av Åsa Erlandsson och Nätverket av Baris Kayhan.

Det som aldrig fick ske är en djuplodande skildring av skolattentatet i Trollhättan den 22 oktober 2015. Där är gärningsmannen och hans familj, utanförskapet och det riktade hatet. Där är de poliser som först anlände till platsen, som berättar om sitt agerande och om den tid som följde på dådet. Och där är berättelsen om tre familjer som förlorade en nära familjemedlem i ett land dit de kommit för att fly undan våld och förtryck. Boken belönades med Stora Journalistpriset förra året.

I Nätverket har Baris Kayhan fått unik tillgång till en sluten värld. Han har intervjuat personer i Södertäljenätverket, poliser och andra inom rättsväsendet och han har gått igenom det omfattande materialet från rättegången. Boken Nätverket är ett omskakande stycke samtidshistoria men även en bladvändande thriller

Urvalet har varit tufft för jurygruppen:

– Stenhårt, som vanligt. Väldigt många av de granskningar vi tvingats välja bort skulle också vara värda ett pris, säger juryns sammankallande Bertholof Brännström.

Vinnarna av Guldspadarna avslöjas på Grävseminariet i Helsingborg den 14 april.

206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2017
214 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.