Hitta glowet – med hjälp av olja!

Datum

26 Mars 2018

Kalla det lyster, skimmer eller glow - det är många som längtar efter en sammetslen, jämn hud som strålar. Du kan inte trolla bort alla ålderstecken. Men med naturlig hjälp kan du själv fixa glowet och boosta din hy! I sin bok Hello glow berättar skönhetsjournalisten Hannah Sjöström hur.

Det sägs att huden - vårt allra största organ - är en spegel av vad som händer på insidan av kroppen. Du är vad du äter, som du kanske minns? Vi vet redan att skräpmat, stress och för mycket sol knappast stöttar vår hälsa, och inte heller vår hud. Vi bjuder på ett kapitel som handlar om olika oljors alla fördelar.

 

Unna dig olja

När jag först hörde talas om att man kunde använda oljor istället för krämer gick mina tankar direkt till glansiga och orangefärgade bodybuilders insmorda i tropiskt doftande olja – jag blev inte alls pepp på den idén. Men så läste jag om så många som blivit hjälpta av oljor.

Gurkörtsolja till exempel, eller boragoolja som den också heter, fick jag tips om på apoteket för att få bukt med skorven i min dotters hårbotten. Jag hörde talas om jojobaolja som man kunde använda som rengöring av aknehud. Och morotsolja som gav riktigt snygg färg. Klart jag också ville testa – och vilken skillnad det blev!

Det finns en stor mängd vegetabiliska basoljor som är lämpade för huden och de har alla olika egenskaper. En del är väldigt torra, ljusa och lätta i känslan och absorberas snabbt, andra är feta, mörka och tröga och vissa har en fin orange ton (havtorns-, nyponfrö- och morotsfröolja) som gör att man får ett snyggt glow. Vegetabiliska basoljor är också olika i sitt innehåll när det kommer till just fettsyror, vitaminer och antioxidanter. Oljorna kan – förutom att ge glow – hjälpa till att jämna ut hudtonen, sätta fart på kollagenproduktionen, bleka ärr, mjuka upp linjer och förbättra hudens elasticitet.

För några år sen såg man på oljor som något som bara naturmuppar höll på med, men i dag kan du gå in på världens mest luxuösa skönhetsbutiker och vad tronar högst upp på piedestalen? Jo, den ultimata skönhetsoljan. Många skönhetsföretag blandar nämligen olika basoljor för att skapa den optimala produkten för alltifrån mogen hud till känslig hud. Dessa använder jag gärna eftersom jag då vet att jag får ett härligt smörgåsbord av fina ingredienser. Dessutom slipper jag själv fatta beslut om vilken basolja som ska väljas!

Hur använder man ansiktsolja?

Det finns olika sätt att använda ansiktsolja. Ibland kan man ha den som en extra vårdande kur och exempelvis använda den under en veckas tid till natten – antingen som den är eller under en nattkräm. Eller så kan den fungera som ett serum, en extra boost, innan man smörjer in sin vanliga ansiktskräm. På vintern kan det också vara smart att applicera oljan sist, alltså efter en fuktgivande ansiktskräm, för att verkligen låsa in fukten och ge huden skydd mot kylan. Vissa vill leva minimalistiskt och kanske använda en och samma olja till både kropp och ansikte – och det går också alldeles utmärkt. Man kan även ren­göra huden med olja. Jag använder till exempel gärna mandel­olja för att ta bort ögonmakeup. Då duttar jag på några droppar olja på en blöt bomullsrondell och kan på så sätt skonsamt tvätta bort sminket.

Många som lider av fet, oren hud med akne blir förskräckta när de rekommenderas att rengöra huden med olja. De är ju vana vid produkter som torkar ut huden så mycket som möjligt, nu ska de istället lägga till något som gör den ännu fetare. Uttorkande produkter har tyvärr motsatt effekt på aknehud – huden svarar med att producera mer fett (sebum) och sen blir det svårt att ta sig ur den dåliga cirkeln. Fett löser upp fett, vilket betyder att oljor är bra på att rengöra även fetare hy ordentligt. Vill vi bli av med allt fett? Nej, absolut inte, då blir huden stel och tunn. Sebumet behövs för att behålla fukten i huden och »hålla ihop sömmarna«. Tricket är att använda oljor tillsammans med fukt, till exempel ansiktsvatten, på så sätt bibehåller vi fuktbalansen.

Hudterapeuten och näringsfysiologen Sara Nomberg har länge arbetat med just oljor och sett många personer med akneproblem få bättre hy efter att ha börjat använda olja på olika sätt.

– Jag är oljeförespråkare, men noga med att påpeka vikten av fukt i en oljebaserad hudvårdsrutin. När man använder en kräm får huden både fukt och fett, men använder du enbart olja finns inte fuktdelen. Därför är det viktigt att fukta ansiktet innan med till exempel ett lite surare ansiktsvatten som liknar hudens eget pH-värde, förklarar hon.

Man behöver alltså applicera oljan på fuktad hud för att den lättare ska ta sig in, men också för att fukt ska låsa sig i huden. Ett trick är att inte torka dig torr efter tvätt, utan låta huden vara lite blöt när du klappar in oljan i huden. Du kan också prova blanda ett par droppar olja i din vanliga ansiktskräm.

Är all olja bra för huden?

De som applicerar olja direkt på torr hud kan uppleva att huden blir mjuk men att den efter ett tag känns torrare än innan. På lång sikt kan hudens eget fettlager urlakas om man inte tillför fukt. Vi har alla olika mycket fett i huden och för vissa kan för mycket olja bli irriterande. Allt beror på hur mycket och vilken typ av olja som används.

– Jag skulle inte rekommendera att enbart använda till exempel olivolja på huden eftersom den är tung och innehåller en del bitterämnen. Olivolja kan dessutom ha en komedogen effekt, den kan alltså täppa till porerna. Jag föreslår att man istället äter olivoljan, förklarar Gabriela Lexmyr, hudterapeut med över 20 års erfarenhet av naturliga oljor.

Gabriela menar också att ricinolja, som ofta används vid rengöring av aknehud, kan vara för kraftig, rengöra för djupt och riskera att störa hudens egen fettbalans. Har du känslig hud kan det vara bra att testa en mild olja, som exempelvis mandelolja, aprikoskärneolja eller jojobaolja. Dessa oljor brukar alla tåla, även de som har eksem och psoriasis. Är huden torr hjälper det heller inte att ösa på mycket olja, det kan rubba hudens egen fettbalans. Ett par droppar på fuktad hud är allt som behövs för att ge lyster.

Jag brukar tänka ungefär på samma sätt som när jag ska välja en god olivolja till maten. Jag vill gärna att den ska vara ekologisk, så att jag slipper rester av miljögifter och bekämpningsmedel, och jag vill gärna ha en av hög kvalitet, gärna första pressningen, alltså jungfrukvalitet. (Jag är noga, den ska ju in i munnen och in i kroppen.) Om man tänker så kring sina hud­oljor också kan man hitta bra varianter av fin kvalitet.

Vilken basolja passar din hud?

I dag finns det mängder av vegetabiliska oljor som passar såväl ansikte och kropp som hår. Vissa passar bättre som rengöring, medan andra är de du vill använda som serum eller istället för ansiktskräm. Bra rengöringsoljor är kokosolja, rapsolja, ricinolja, mandelolja och jojobaolja. Feel free att blanda! Bra oljor att använda som ansiktsserum eller ansiktskräm är till exempel: aprikoskärneolja, nattljusolja, tistelolja, macadamianötsolja, morotsfröolja, kaktusfikonfröolja … Spännande men också svårt att välja. Här är några att spana in lite närmare:

Arganolja. En torr olja som reparerar huden och är rik på hudkompisen E-vitamin. Den passar utmärkt som både dag- och nattvård. Jag brukar använda den under sommaren då den ger bra skydd för soltorr hud. En bra olja för mogen hud.

Avokadoolja. En lite fetare grönaktig olja som passar dig med torr hud. Den innehåller växtsteroler som hjälper till att upprätthålla cellmembranen och att tackla torr och skadad hud.

Jojobaolja. Snarare ett flytande vax än en olja. Liknar hudens eget sebum och passar alla hudtyper, särskilt fet hud och blandhud. Passar också bra som rengöring och vid rakning.

Kokosolja. Älskad av många för sin härliga doft och för att den smälter snabbt och gör huden mjuk. På lång sikt kan den dock ha en uttorkande effekt eftersom den enbart innehåller mättade fetter. Bör därför blandas med andra oljor. Också perfekt som ansiktsrengöring och att ha som hårinpackning.

Mandelolja. En lätt allroundolja som passar alla hudtyper, även dig med känslig sådan – i synnerhet om din hud är irriterad eller om du har eksem. Den ger huden en skyddande barriär som hindrar den från att torka ut. Även bra som rengöringsolja.

Nyponfröolja. En klassisk olja som tack vare sitt höga innehåll av A-vitamin och omega-3 passar bra för mogen hud, men också för dig med akne. Den hjälper huden att fajtas mot fina linjer och synliga ådror.

Vetegroddsolja. Rik på E-vitamin och passar mogen hud men även känslig hud. Sägs boosta kollagenproduktionen och kunna ha effekt på ärrad hud.

Relaterat

Om boken

Det sägs att huden - vårt allra största organ - är en spegel av vad som händer på insidan av kroppen. Du är vad du äter, som du kanske minns? Vi vet redan att skräpmat, stress och för mycket sol knappast stöttar vår hälsa, och inte heller vår hud. Ändå handlar det mest om att snabbfixa utsidan när det gäller huden. Men alla är inte helt bekväma med att lägga sig under kniven eller behandla sig med konstiga preparat.

Genom att ladda skafferiet, prioritera motion och se till att sova mer kan du enkelt bli din egen bästa hudterapeut. Bara genom att andas djupare ner i magen kan du faktiskt förbättra din hud.

Kalla det lyster, skimmer eller glow - det är många som längtar efter en sammetslen, jämn hud som strålar. Du kan inte trolla bort alla ålderstecken. Men med naturlig hjälp kan du själv fixa glowet och boosta din hy!

Läs mer

Hannah Sjöström

Hello Glow

Relaterade artiklar

26 mars 2018

Hitta glowet – med hjälp av olja!