Foto: Mai Nestor

Sveriges Radios Romanpris till Aleksander Motturi

Broder är ”en öm och ärlig berättelse, med stor smärta och stark syskonkärlek” enligt lyssnarjuryn.

lördag 28 april 2018

Sveriges Radios Romanpris utses av en lyssnarjury. I år har den valt att ge priset till Aleksander Motturi för romanen Broder.

Lyssnarjuryns motivering:

”För en öm och ärlig berättelse, med stor smärta och stark syskonkärlek. Medmänsklighet, klass och familj skildras nära och ingjuter både hopp och förtvivlan. Författaren brottas med att skriva sin historia, en process som reser fler frågor än den ger svar.”

Scener om broderskap varvas med nedtecknade sessioner på divanen, anteckningar om berättarteknik, skrivandets villkor och de ångestfyllda problem författaren har med att slutföra sin roman. Var går skiljelinjen mellan att skriva en roman och återge verkliga händelser? Vilken rätt har författaren att skildra sin egen brors uppdaterade elände? Hur går det till när ett minne blir litteratur?

Broder bygger på starka observationer, tankeprocesser och reseberättelser och blir till en gripande sorgesång över en döende bror.

Aleksander Motturi är författare och filosof. Han debuterade som romanförfattare 2011 med Diabetikern. 2014 fick han Göteborgs stads författarstipendium. 2017 fick han samfundet De Nios julpris.

Övriga nominerade till priset var Sidonie & Nathalie av Sigrid Combüchen, Doften av en man av Agneta Pleijel och Just nu är jag här av Isabelle Ståhl.

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2017
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.