Foto: Hugo Thambert

Arkan Asaad om nya bokreleasen: ”Istället för champagne blev det lavemang”

Arkan Asaad återkommer med sin tredje bok som sluter cirkeln.

fredag 07 september 2018

Efter de uppmärksammade romanerna Stjärnlösa nätter och Blod rödare än rött är Arkan Asaad tillbaka med en brännande aktuell bok om utanförskap, integration och kampen för att passa in.

Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De etablerar sig, flyttar snart in i ett välmående villaområde och lyckas skapa sig ett riktigt gott liv. Men på julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört högt pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen från välstånd till misär, missbruk och våld. Samtidigt kan inte Amàr sluta drömma om ett bättre liv.

Bortom solens strålar är den tredje boken i Arkan Asaads storsäljande och uppmärksammade serie om Amàrs liv. Här får läsaren veta vad som hände Amàr och hans familj den ödesdigra tid som utspelar sig mellan fadern Casims frihetskamp, som genomsyrar Blod rödare än rött, och det förtryck som Amàr utsätts för i Stjärn­lösa nätter. Böckerna är delvis självbiografiska.

– Hela mitt författarskap har hittills varit en existentiell resa, säger Arkan Asaad. Jag har behövt bena ut frågor om vem jag är och vilken bakgrund mina föräldrar kommer ifrån eftersom vår uppväxt blev så kaotisk. Mycket har hänt sedan jag skrev Stjärnlösa nätter. Jag behövde komplettera allt jag har kommit underfund med sedan dess. Jag behövde resa tillbaka för att avsluta berättelsen om Amàr. Resultatet blev Bortom solens strålar.

Arbetet med boken – som skildrar både fysisk och psykisk misshandel, polisanmälningar och det omöjliga i att välja mellan två dysfunktionella föräldrar – har bitvis varit tungt.

– Det är inte lätt att resa tillbaka till en sådan uppväxt. Men jag har försökt att vända på mina frågeställningar. Istället för att fråga mig varför delar av min barndom blev till ett sådant helvete har jag försökt fråga mig varför allt blev så bra till slut.

Varför blev allt bra till slut?

– Delvis för att jag ändå fick en kärleksfull och god uppfostran under större delen av min barndom. Och mina föräldrar lärde mig att det alltid finns hopp – även om de själv glömde det under en period.

Efter flera tuffa år umgås du numera med dina föräldrar. Hur kan man försonas efter en sådan uppväxt?

– Vår relation är faktiskt jättefin nu! Jag har behövt förlåta och förstå att mina föräldrar hade goda intentioner även om det bara blev kaos. Och så har jag insett att jag faktiskt behöver dem för att bli hel.

När vi pratas vid är Arkan på bättringsvägen efter en akut och omfattande ryggoperation.

– När jag vaknade upp på sjukhuset var hela familjen där, det var så fint. Alla kan umgås som vänner. Vilken skillnad mot det stök jag beskriver i Bortom solens strålar! Egentligen skulle jag ha releasefest för nya boken just den dagen jag opererades, men istället för champagne och smörgåstårta blev det lavemang och morfin. Livet blir inte alltid som man tänkt sig. Men det blev fint ändå att ha mina föräldrar med mig när jag packade upp det första exemplaret av boken.

Sedan Arkan Asaad debuterade med Stjärnlösa nätter år 2011 har han mottagit en lång rad priser och stipendier, sommarpratat i P1 och föreläst över tusen gånger om rätten att få välja sitt eget liv.

– Nu kan jag leva som författare på heltid. Jag går till mitt jobb och känner mig så välsignad! Jag får göra det jag älskar och den känslan kan inte bytas mot alla pengar i världen. Men det var segt i början.

Stjärnlösa nätter är alltid utlånad på biblioteken och dina föreläsningar som baseras på boken är fortfarande hett efterfrågade, trots att den kom ut för sju år sedan. Hur ser du på det?

– Helt ärligt, det känns som att man har tre barn men att alla bara vill gulla med det äldsta. Fast jag tror att Bortom solens strålar kommer att bli minst lika älskad. Jag hoppas verkligen att boken kan ge hopp åt alla de ungdomar som flyr, de som växer upp under trasiga förhållanden och måste hålla ihop i en vardag där vuxna sviker. För det kan gå bra ändå.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2018
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2018
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Arkan Asaad
Utgiven: oktober 2018

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.