”En av vårt lands viktigaste författare”

Foto: Stellan Herner

Datum

17 September 2018

Foto

Stellan Herner

Jonas Gardells nya roman har minst sagt varit efterlängtad, vilket märks bland de recensioner som kommit. Här är ett urval av alla lovord:

”Nej, Jonas Gardell, jag kan säga det åt dig: Du är en av vårt lands viktigaste författare, du har ett underbart sätt att berätta och du behövs. Och det jag känner för din och glasgrisens bok är faktiskt inget annat än mer eller mindre villkorslös kärlek”, skriver Svenska Dagbladet.

”Jag måste nog läsa det igen, för när man har tårar i ögonfransarna blir texten lite dimmig, och läsarens egna tankar lägger sig i, som de gör av riktigt bra böcker”, skriver Sveriges Radio Kulturnytt.

”Ett hedersdoktorat i historia borde han väl också få – för sina omskakande trovärdiga berättelser om det moderna svenska samhället. Och ändå förblir Jonas Gardell mest av allt en äkta romantisk författare, i traditionell mening – som hanterar sin engagerade och djupt personliga författarröst allt skickligare, i roman efter roman”, skriver Göteborgs-Posten.

”Gardell har en underbar förmåga att utvinna det komiska i en situation utan att för ett ögonblick glömma – eller gömma – det mörker skrattet försöker dölja”, skriver Dagens Nyheters recensent.

”Men mest – och bäst – är det ett vackert, intensivt porträtt av en mor som hela livet kämpar med den Gardellska frågan: hur gör man för att bli älskad? Och hur gör man när man inte gjorde rätt?”, skriver Expressens recensent.

Relaterat

Om boken

Sex år efter Torka aldrig tårar utan handskar, som tog Sverige med storm, återkommer Jonas Gardell med en stor, episk roman.

Till formen en släktkrönika om den bortglömde författaren Jonas Gardell och hans familj. En familj som nog är bra på många sätt, men den tror inte på svaghet. Och kring sina hemligheter och icke önskvärda sanningar bygger man legender.

Men främst är Till minne av en villkorslös kärlek ett oemotståndligt kvinnoporträtt av Jonas Gardells mor, Ingegärd Rasmussen. Den excentriska frikyrkodottern, född i mitten av 1920-talet och kringskuren av sin tids alla begränsningar för kvinnor, som går till storms mot hela världen med stridsropet: jag måste vara fri!

Ingegärd lierar sig med Bertil, en framtidsman i 1900-tals Sverige, ett land i snabb förändring. Två drömmare som ska erövra världen.

När yngste sonen Jonas föds är Ingegärd nära att dö. Men när hon ligger med spädbarnet på sitt bröst och ser in i den nyföddes ögon förstår hon att för den här hjälplösa krakens skull måste hon fortsätta leva. Där och då bildar modern och sonen ett förbund som de aldrig ska bryta.

Till minne av en villkorslös kärlek är en episkt böljande roman om solidaritet och svek, skriven med humor och livsglädje och en smärta så stor att den får verkligheten att spricka.

Läs mer

Jonas Gardell

Till minne av en villkorslös kärlek

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Foto: Stellan Herner

3 maj 2023

Ny roman av Jonas Gardell i höst

NyheterBoknyheter