Foto: HBO Nordic

De bästa tv-serierna som baseras på böcker – hos Netflix, HBO och SVT Play

Nu kan du inte bara läsa dina favoritböcker, utan även streama dem som tv-serier och film på Netflix, HBO och SVT Play. Här är de bästa från hösten 2018!

måndag 05 november 2018

Många tv-serier baseras på Norstedts omtyckta romaner. Serierna går enkelt att streama via olika streamingtjänster som Netflix, HBO Nordic, SVT Play, TV4 Play och Hulu. Här är de bästa från hösten 2018:

My Brilliant Friend  (HBO Nordic)

Vi är många som har längtat och snart är den äntligen här; My Brilliant Friend, tv-serien baserad på Min fantastiska väninna, den första boken i Neapelkvartetten av Elena Ferrante. Den första säsongen skildrar Elena och Lilas uppväxt i Neapel. Elena har blivit gammal och när hennes bästa och äldsta vän försvinner spårlös börjar hon skriva ner berättelsen om deras vänskap. Ferrantes böcker har givits ut i mer än 40 länder och har nått miljoner läsare. Serien har premiär på HBO Nordic 19 november november 2018.

Bosch (HBO Nordic)

Bosch är en HBO Nordic-serie baserad på Michael Connellys internationella bästsäljande deckare om mordutredaren Harry Bosch. Tillsammans med Bosch och kollegorna på Los Angeles-polisen får man följa med i gedigna mordutredningar där även Bosch själv hamnar i rätten, anklagad för mord. Men bakom Bosch drivande och outtröttliga fasad döljer sig också en man som hemsöks av sitt förflutna och som för en hård kamp för sitt egna personliga kodex: ”Alla räknas eller så gör ingen det”. 1992 släpptes den första boken om Hieronymus "Harry" Bosch och nästa år växer bokserien med ännu en deckare som utkommer under våren 2019.

The Handmaid's Tale (HBO Nordic)

Tv-serien The Handmaid’s Tale, baserad på Margaret Atwoods prisbelönta och bästsäljande roman Tjänarinnans berättelse, handlar om livet i det dystopiska Gilead och finns att se på HBO Nordic. Gilead är ett totalitärt samhälle som står inför miljökatastrofer och ett snabbt sjunkande födelsetal. Kvinnorna behandlas som statlig egendom och de som är fertila tvingas till sexuellt slaveri. Mitt i detta lever Offred som tjänarinna i överbefälhavarens hushåll. Ett ord kan innebära döden och Offred har ett enda mål: att överleva och hitta den dotter som tagits ifrån henne.

Alias Grace (Netflix)

Ännu en tv-serie som är baserad på en av Margaret Atwoods romaner är Alias Grace, som finns att se på Netflix. Handlingen tar fasta på Grace Marks och den psykiater i 1800-talets Kanada som försöker fastställa huruvida Marks ska benådas på grund av sinnessjukdom. Marks har nämligen dömts till livstid för inblandning i det brutala mordet på sin husbonde och hans hushållerska.

Springfloden (SVT Play)

Cilla och Rolf Börjlind är skickliga och hyllade författare och har inte bara skrivit romanserien om Tom Stilton och Olivia Rönning, utan även manus till tv-serien som baseras på böckerna. Den första säsongen av Springfloden hade premiär på SVT 2016 och nu under hösten släpptes den andra säsongen, som fortfarande pågår.

Den första säsongen skildrade Olivia på polishögskolan, som började gräva i ett gammalt fall om en kvinna som dränktes på en strand. I och med det gamla fallet kommer hon i kontakt med Tom Stilton, som tidigare ledde utredningen. I säsong två återförenas Stilton och Rönning då ett mord i Frankrike kopplas till ett mord i Stockholm.

Torka aldrig tårar utan handskar (SVT Play)

Jonas Gardells prisbelönta och hyllade trilogi Torka aldrig tårar utan handskar filmatiserades på SVT under 2012 och finns fortfarande att se via SVT Play. Under 1980-talets Sverige börjar en lång kamp för homosexuellas rätt till ett liv i frihet. Rasmus flyr den lilla orten Koppom i Värmland och flyttar till Stockholm. Han möter kärleken i Benjamin och en tid av lycka tar sin början. Samtidigt börjar unga män magra av, tyna bort och dö. Aids har drabbat Stockholm.

Maria Wern (TV4)

Under hösten hade den sjunde säsongen av Maria Wern premiär på TV4, tv-serien som baseras på den bästsäljande deckarserien av Anna Jansson. Denna gång är det sommar i Visby och Maria tar sig an svårlösta fall tillsammans med sina kollegor. Samtidigt tycks två fall och en kollegas efterforskningar leda Maria närmare svaret på frågan om vad som egentligen hände när hennes man brutalt mördades för 10 år sedan.

Anna Janssons romaner har sålt i 4 miljoner exemplar och är översatta till sexton språk. Nästa år utökas deckarserien med ännu en bok Mitt hjärta är ditt, som utkommer under våren 2019.

Andarnas hus (Hulu, kommande)

Andarnas hus, Isabel Allendes älskade debutroman, blir tv-serie! Allendes roman började som ett brev till hennes döende farfar och den skrevs under den tid hon levde i exil i Venezuela och är på en och samma gång både en familjekrönika och en historisk skildring av ett icke namngivet latinamerikanskt land under 1900-talet. Tv-serien kommer att kunna ses på Hulu. I filmversionen från 1993 såg vi Jeremy Irons och Meryl Streep i huvudrollerna.

Läs mer om den kommande serien här.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.