Fotograf: Magnus Liam Karlsson

Elisabeth Hjorth får Karin Boyes Litterära pris

Priset delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren.

måndag 19 november 2018

I Elisabeth Hjorts roman Nattens regn och dagens möda rustar världen för krig när Sveriges intellektuella röster samlas i Sigtuna för att diskutera dikten och moralen. Karin Boye träffar där Ruth Kjellén, vilket blir inledningen på en oväntad vänskap. Karin är nyckfull och van att gå sin egen väg, Ruth är den perfekta hustrun gift med Sigtunastiftelsens grundare Manfred Björkquist och ordnar sina dagar i den duvblå anteckningsboken. Boken är inspirerad av verkliga personer och händelser vid en tid då Europas undergång stod för dörren.

– Jag är glad och stolt över att ta emot ett pris till Karin Boyes minne. Hennes varierande och djärva estetik tillsammans med förmågan att svara an på det som är akut i världen gör henne till en förebild. Särskilt roligt är det att dela priset med en poet som jag känner mig varmt besläktad med, säger Elisabeth Hjorth.

Elisabeth Hjorth delar priset med poeten Rasha Alqasim. De får priset för sina mångsidiga författarskap, som omfattar etik, moral och ett tydligt uppdrag i fredens och motståndets tjänst. Prissumman är på 20 000 kr vardera.

Huddinge kommuns litterära pris till minne av Karin Boye delas ut till författare som utkommit med verk i Karin Boyes anda inom de två föregående åren. Det kan vara en roman, drama, dikt, novell eller essä eller annat verk på svenska som uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Det är 20:e gången priset delas ut.

203 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2017

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.