Nya böcker i januari

Datum

7 Januari 2019

Här är hela listan över våra nya böcker under årets första månad. Utgivningssdagar hittar du på respektive boksida och vi reserverar oss för ändringar.

Skönlitteratur

Suzanne Brögger ­– Koral
I sin nya romanbiografi nytolkar Suzanne Brøgger en ödesdiger kärleksrelation från sjuttiotalet i form av en sammanskrivning av de tidigare romanerna Crème Fraîche, Ja och Transparence.

Elena Ferrante – Ferrante om Ferrante
Den kända författarpseudonymen bjuder in alla sina läsare till sin författarverkstad och låter oss få glimtar in i hennes författartillvaro mellan åren 1991 och 2016.

Kayo Mpoyi – Mai betyder vatten
En uppväxtskildring som utspelar sig i Tanzania. En familjemyt. Det är en utvecklingsberättelse, en berättelse om hur en flicka blir till. En berättelse om övergrepp som tycks upprepa sig generation efter generation. Adi är den unga berättaren som ser världen genom ett barns ögon.

Inger Edelfeldt – Novellerna
En samling av stora delar av Inger Edelfeldts novellkonst. Trettiotre års skrivande, trettiotre år av ovanliga människor, människor på gränsen, i vardagliga situationer - fantasier, identitet och saga.

Maria Conlon-McKenna – En alldeles särskild dag
Det förflutna kommer man inte undan och därför måste Kate, Erin och Nina - var och på sitt sätt - försonas med det som hände för så många år sedan, hitta ett sätt att hantera det och ge kärleken och lyckan en andra chans.

Kalle Gustafsson Hedström – Mormorordning, hägringsöar
Med ett prövande språk ger sig Kalle Hedström Gustafsson försiktigt ut i markerna där allt faller sönder, där dikten på samma gång blir avskedsrit och utgrävning.

Haruki Murakami – Mordet på kommendören, andra boken
Haruki Murakamis nya roman handlar om konsten och tiden. Den är hans mest ambitiösa bok sedan världssuccén 1Q84 (2011) och rör sig tidlöst mellan ett stilla japanskt landskap i nutid och historiska händelser som Nanjingmassakern 1937.

Nina Wähä – Testamente
Testamente är en familjeroman som inte liknar något annat. Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kanske kan man helt enkelt skriva om den?

Deborah Levy – Varm mjölk
Sofia vill helst av allt skriva, men så är det där med hennes mammas ben. Sedan maken lämnade familjen hävdar mamma Rose att hon inte har någon känsel i benen. Med ett sista hopp om att få handikappet bekräftat reser mor och dotter till en specialist i Spanien. Där inleder Sofia den långa och mödosamma vägen till självständighet.

Emma Reyes – Brev från min barndom
I tjugotre brev skrivna mellan 1969 och 1997 skildrar den colombianska konstnären Emma Reyes sin uppväxt som gatubarn i Bogotá.

Roy Jacobsen – Fartygets ögon
Ingrid Marie Barrøy är en skarp romangestalt som för alltid lever kvar hos läsaren. Barndomsåren i De osynliga och vuxenblivandet i Vitt hav följs nu av modersskildringen i Fartygets ögon. Ett fullödigt magnum opus växer fram i händerna på en av den nordiska litteraturens giganter.

Alice Staffan Beckman – Minns du?
Ett försök att återskapa ett minne som sakta försvinner. Det är berättelsen om Annabelle, och den om Annabelle och Alice. Framför allt är det ett vackert kärleksbrev, skrivet av en människa som äntligen blivit sedd och älskad, tillägnat hon som såg.

Gunvor Hofmo – Jag glömmer ingen ­­
En efterlängtad volym av Hofmos dikter, i urval och i tolkning av poeterna Eva Runefelt och Staffan Söderblom. Gunvor Hofmo räknas allmänt som en av de viktigaste representanterna för nittonhundratalets nordiska poesi. Alltid sin egen, men hela tiden öppen för nya läsarter och tolkningar.

Fakta

Julie Lindahl – Pendeln
Ett barnbarn utforskar sin familjs nazistiska förflutna. Under våren 2010 besökte Julie Lindahl i ren förtvivlan det tyska federala arkivet i Berlin. Det förflutna hade kastat sin skugga över hennes familj och förgiftat relationer och lämnat stort lidande i spåren efter sig. Lindahl var förberedd på det värsta och hennes farhågor bekräftades då hon fick reda på att hennes morföräldrar hade tillhört SS i det ockuperade Polen under andra världskriget, och att de hade flytt till Latinamerika 1960, strax före rättegången mot Adolf Eichmann. Denna upptäckt ledde till en sexårig resa genom Tyskland, Polen, Paraguay och Brasilien. Den förvandlade hennes värld och sättet som hon såg på nyckelgestalterna i den, inklusive henne själv.

Christopher R. Browning – Helt vanliga män
På morgonen den 13 juli 1942 gick den tyska Reservpolisbataljon 101 in i den polska byn Jozefow. Vid nattens inbrott hade de skjutit 1.500 av byns 1.800 judiska invånare - kvinnor, barn, gamla. Under de följande 16 månaderna deltog de i avrättandet av 38.000 judar och sände ytterligare 45.000 till koncentrationslägret Treblinka. Christopher R. Browning har studerat vilka motiv som drev männen att delta i massakerna. Hans slutsatser är skrämmande: de var inte tvingade att lyda order utan gjorde det av så banala skäl som karriärism och grupptryck. Helt vanliga män är en av de viktigaste böcker som skrivits om Förintelsen. Den ställer den fråga vi alla måste ta ställning till: Kan jag vara säker på att jag skulle agerat annorlunda i samma situation? Det svar Christopher R. Browning ger kommer att göra er sömnlösa. Boken är försedd med ett nyskrivet efterord.

Åsa Axelsson – Jag lämnar ekorrhjulet
Ett liv utan lönearbete. När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grönsaksodling istället för greklandsresa. Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil – och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter. En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?

Erling Kagge – Att gå
Människor har alltid gått och gåendets betydelse för folkhälsan kan inte underskattas. Redan för 2 400 år sedan varnade den moderna medicinens fader Hippokrates för läkarnas felmedicinering och underströk att ingen medicin är så välgörande som att placera den ena foten framför den andra, "att gå är människans bästa medicin". I den här boken blandas historiska nedslag och anekdoter, samtidigt som författaren påminner om vikten av att våra fotsulor behåller markkontakten. Så mycket i vår vardag handlar om att hålla ett högt tempo men att gå är raka motsatsen - det går långsamt. Det är därför det är något av det mest radikala vi kan göra.

Rangan Chatterjee – Hälsobalansen
Boken bygger på de fyra hälsonycklarna Vila, Mat, Rörelse och Sömn. Att hitta balansen mellan de fyra nycklarna - inte sträva efter perfektion inom de enskilda nycklarna - är grunden till en god hälsa. Om du tränar mycket och prestationsinriktat men sover dåligt kommer du ändå inte att må bra. Hälsobalansen bjuder på enkla och inspirerande steg som lätt blir till en daglig rutin!

Leila Söderholm – Smygträna
I den här boken visar Leila Söderholm hur vi med små steg kan bryta stillasittandets effekter och förbättra hjärt-kärlhälsan. Och hon har nya forskningsresultat att luta sig mot.

Johanna Wickström – Yinyoga
Yinyogan, som snabbt blivit en väldigt populär form av yoga, passar alla, från nybörjaren till den avancerade och alla åldrar.

Niklas Hjlem – Hydroponisk odling
Hydroponisk odling är en växande trend bland odlare, särskilt i städerna. Det är en odlingsform som passar många eftersom du odlar helt utan jord - bara med vatten och näring - och därför extra lämplig för den som inte har en egen jordplätt men ändå vill odla sin egen mat. Det är en odling som inte kräver mycket yta eller skötsel, plus att du har dina färska kryddor eller grönsaker nära till hands när du ska laga mat.

Susanna Rosén – Stora pelargonboken
Välkommen till pelargonernas fantastiska värld! Från klassiska pelargoner som Mårbacka och Apple Blossom Rosebud till nya spännande sorter med namn från sagans värld. Här får vi läsa om stjärnpelargoner och miniatyrer, engelska sorter och vilda från Sydafrika.