Hon tjänade pengar på att sluta jobba - och fick ett bättre liv

Foto: Alexandra A. Ellis

Datum

17 Januari 2019

Foto

Alexandra A. Ellis

När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson blev sjukskriven för utmattning förstod hon att det var dags för förändring. Under året hon inte arbetade tänkte hon helt om. Familjens slösande måste upphöra och hon hittade sätt att både spara pengar – och samtidigt få ett liv som blev roligare, friskare och rikare än på länge. 

I sin bok Jag lämnar ekorrhjulet ställer hon frågan: Varför sliter vi ut oss, ska vi inte försöka leva annorlunda?

Här berättar hon roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut.

Efter att hon och hennes familj under många år pressat sig hårt på alla plan – med karriärer, pendling, fyra barn, aktiviteter för barnen, helrenovering av två villor och flytt från Uppsala till Umeå –  sade det till slut stopp.

– Droppen som fick stressbägaren att rinna över var när min mamma blev svårt sjuk. Jag drabbades av utmattningssyndrom och blev sjukskriven. Och insåg att min livsstil inte var hållbar. Mamma gick bort utan att hinna njuta av alla pensionspoäng hon tjänat ihop — så kort ett liv är! Den insikten triggade mig att ta reda på om vi skulle kunna leva på betydligt mindre pengar för att få en lugnare vardag.

Hur blev då livet för dig och din familj? 

– I takt med att vi genomförde livsstilsförändringarna blev hela familjen allt mer harmonisk. Vi fick mer tid för varandra och för vänner. Jag fick tid att odla grönsaker, läsa och skriva. Alla mina stressymptom läkte, det ena efter det andra. 

Vad fick du för reaktioner från omgivningen?

– Med förvåning: ”Men gud vad tråkigt att inte unna sig semesterresa!” En del blev provocerade. Men många har också blivit inspirerade och börjat ifrågasätta sina egna ekorrhjul. Det har blivit många spännande samtal. Våra barn har reagerat positivt på det mesta. Jag har klurat ut så fiffiga lösningar att de i de flesta fall tjänat på den nya livsstilen. Istället för glass från kiosken fyra gånger i veckan hela sommaren, fick de äta glass hemma, storpack från affären. De fick mer glass och vi sparade ändå 4 000 kronor den sommaren. 

Nu har det blivit en bok, berätta om Jag lämnar ekorrhjulet!

– Boken vänder sig till mammor – och alla andra – som går omkring med en känsla av att något är fel trots att vi har ”allt”. Berättelsen kan läsas på flera sätt. Den är inte bara en rad konkreta spartips. Den är också en beskrivning av hur en utmattad och deprimerad kvinna hittar tillbaka till energi och livsglädje med hjälp av just de sysslor som i min generation dömts ut som bakåtsträvande och icke utvecklande: ogräsrensning, potatisupptagning, syltkokning, lappning och lagning. Boken är ett inlägg i debatten om synen på arbete. 

– I boken fokuserar jag främst på det ekonomiska perspektivet: Går det att leva på mindre? Hur gjorde jag? Och hur reagerade man och barn? Omgivningens reaktioner speglas i karaktären Anett, som får symbolisera den högpresterande medelklasskvinnan – som, ännu, inte gått in i väggen utan, till synes, balanserar vardagens alla krav med elegant skicklighet. 

Din man fortsatte lönearbeta under det här året. Vad säger du till de som kanske tänker att du försörjdes av honom?

– Min man fortsatte hela tiden att lönearbeta även om han, inspirerad av mig, trappade ner antalet arbetstimmar. Han bidrog med pengar. Men det gjorde ju egentligen jag också! Jag tog oss en hyresgäst, en student från Italien, som jag sedan pysslade om så hon skulle trivas. Vi tränade bland annat svenska och julpysslade ihop med barnen. Hyran vi fick in: 3 000 kronor per månad. Grönsakerna och bären jag odlade gav ungefär 1 000 kronor per månad. Genom att jag cyklade runt mellan olika affärer, jämförde extrapriser, lärde mig laga nya maträtter, baka, sylta och safta, sparade vi minst 4 000 kronor varje månad. Istället för att betala för resor, café-, bio- och teaterbesök, och jag istället hade tid att bjuda hem vänner och ordna syjunta sparade vi ytterligare tusenlappar. Med den här livsstilen bidrog jag faktiskt med mer ekonomiskt än på den tiden jag jobbade heltid som lärare!

Vad tog du med dig från den här tiden när du började arbeta igen och hur är ditt och familjens liv annorlunda ut nu än innan?

– Jag tog inte med mig särskilt mycket, utan föll nästan direkt tillbaka in i den gamla livsstilen. Jag orkade inte planera maten, utan det blev halvfabrikat igen flera gånger i veckan. Matrester gick till spillo, brödet fick köpas. Delar av min skörd blev förstörd eftersom jag inte orkade ta mig till odlingslotten. Som lärare behövde jag se respektabel ut och nya kläder och skor inhandlades. Jag började köpa mig frallor och chokladbollar i skolkafeterian, Lillan behövde börja på fritids igen och min konsumtion av huvudvärks- och magkatarrsmedicin steg drastiskt. Efter första månaden tillbaka på lönearbetet konstaterade jag att vi gått back ekonomiskt jämfört med hemmaåret!

 

Åsas tre bästa tips

–  Maten är nog den posten man kan spara mest på.

  • Sluta köpa fika, ta med matsäck hemifrån.
  • Ta med lunchlåda till jobbet.
  • Handla inte efter recept. Låt mataffärernas extrapriser bestämma din matsedel.

Relaterat

Om boken

När fyrabarnsmamman och gymnasieläraren Åsa Axelsson går in i väggen har hon inget val: hon måste tänka om. Slut på slänga och slösa. Slut på obegränsat med mjölk och evighetsduschar för barnen. Grönsaksodling istället för greklandsresa.

Men det som börjar i ekonomisk nödvändighet blir snart en livsstil - och en tillvaro i balans. Livet är roligare, friskare och rikare än på länge. Märkligt nog råder balans även på bankkontot. Lönearbetet och stressen visar sig ha skapat utgifter.

En fråga väcks: Varför sliter vi ut oss, borde vi inte försöka leva annorlunda?

Åsa Axelsson berättar roligt, dråpligt och trotsigt om sitt tankeväckande ekonomiska experiment. Boken är också ett skarpt och provokativt inlägg i debatten om synen på arbete och hur samhället ska se ut.

Kanske är det dags att ställa ekorrhjulen på soptippen?

Läs mer

Åsa Axelsson

Jag lämnar ekorrhjulet

Relaterade artiklar

18 juni 2019

Semestra utan att ruinera dig!

Foto: Alexandra A. Ellis

17 januari 2019

Hon tjänade pengar på att sluta jobba – och fick ett bättre liv