”Fläckar av bibajs nästan är omöjliga att få bort”

Vad har bina för sig i februari – och varför ska du undvika att hänga vittvätten i deras närhet just nu? Läs allt om förhållandet mellan bin och människor i Lotte Möllers nya bok.

tisdag 12 februari 2019

Lotte Möllers bok Bin och människor är en surrande resa från antiken till dagens biodlarvärld, där relationen mellan människa och bi står i centrum. Förhållandet mellan människa och natur löper som en röd tråd genom boken: hur det har sett ut genom historien, men också hur det tar sig uttryck idag, när den oroväckande bidöden gör binas framtid mycket osäker. Vad händer då med oss?

Här bjuder vi på ett smakprov ur boken, där vi får veta lite mer om vad bina gör just nu, i februari. Ledtråd: göm era ljusa tyger och trädgårdsmöbler!

***

Talgoxarna, de filurerna, filar på sin tvåton. Ett annat vårtecken är att de bin som överlevt vinterns alla påfrestningar har varit ute på rensningsflykt. Det betyder att de efter att ha hållit sig ända sedan hösten flyger ut i samlad trupp den första dagen när luften känns ljum och uträttar sina behov.

Hittills har jag missat denna magiska bekräftelse på att mina bin har klarat vintern. Jag har sett spåren fast det är ju inte samma sak. Men nu har det hänt! Jag var ute i trädgården och klippte grenar när jag plötsligt fick se hur bina liksom vällde ut ur kuporna och sedan cirklade omkring i luften. Otroligt.

Rensningsflygande bin sägs med förkärlek välja som mål det som är vitt – vitt som snö. Därför ska man inte hänga ut sin tvätt den första vårdagen eftersom fläckar av bibajs nästan är omöjliga att få bort. Det hade jag inte gjort, fast jag tänkt på saken. Lufttorkad tvätt luktar himmelskt, särskilt årets första, men tvättmaskinen var sönder. Tur i oturen. Blänkande billack lär också vara tilldragande. Men jag har ingen bil och därför ingen lack att oroa mig för. Jag kunde bara njuta av upplevelsen. Nu tycktes bina framförallt sikta in sig på bortglömda trädgårdsmöbler som stått ute hela vintern. Lika bra det, så blir det äntligen av att måla om dem.

Så småningom återvände de hem men inte för att åter inta viloläge. Drottningarna har redan börjat lägga ägg och det betyder fullt sjå för arbetsbina. Larver ska matas, vax produceras, celler byggas och så småningom ska det hämtas pollen och nektar från hassel, sälg och krokus. Allt börjar på nytt. Binas nyårsfest, kan man kanske säga om rensningsflykten.


Lotte Möller är kulturskribent och journalist, och författare till ett antal klassiker inom kultur- och trädgårdslitteraturen som Trädgårdens natur, Citron och Till England! Hon har också varit biodlare.

239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.