Foto: Niklas Hjelm

Odla utan jord – funkar lika bra i lägenhet som på balkong

Färskodlade grönsaker hemma, året om. Helt utan jord! I boken Hydroponisk odling får du lära dig hur.

tisdag 19 mars 2019

Tänk dig att ha färskodlade grönsaker och örter hemma i ditt kök, året om, utan att du behöver kånka på jord – samtidigt som odlingen nästan sköter sig själv. I boken Hydroponisk odling berättar Niklas Hjelm exakt vad du behöver för att komma igång, och hur du får odlingen att frodas oavsett om du odlar i fönstret till en liten etta eller på din balkong.

Hydroponisk odling innebär att du odlar i vatten, helt utan jord. Vad finns det för fördelar med det?

– Det är enklare att lyckas eftersom det är mer eller mindre omöjligt att vattna för mycket, berättar Niklas Hjelm. Det växer också mycket snabbare, plus att du slipper kånka på stora tunga jordsäckar som kladdar ner halva köket.

Hur började du själv odla hydroponiskt?

– Jag blev inspirerad av ett Ted Talk som pratade om fönsterodling i USA. Sagt och gjort så testade jag att bygga min egen odling och var sedan fast. För mig erbjöd hydroponisk odling en väg in att börja förstå jorden som är betydligt krångligare.

Är det svårt att lära sig?

– Nej, det är väldigt enkelt. Det finns även kompletta startkit ute för den som inte vill göra en DIY-lösning, även om det erbjuder andra möjligheter än de färdiga kitten.

Vilken är din favoritgrej att odla?

– Det är omöjligt att bara nämna en sak. Jag älskar all odling och följer gärna säsongerna. På sommaren har jag gärna väldoftande nattblomster med mina tomater, på vintern mycket bladgrönsaker och kryddväxter som gör vardagen betydligt grönare.


Niklas Hjelm är ordförande i den ideella odlingsföreningen Hemmaodlat, vars mål är att sprida kunskap om hydroponisk odling i hemmen genom kurser och på sajten Hemmaodlat. Missa inte honom på Trädgårdsmässan 21-24 mars, läs mer här!

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.