Foto: Kajsa Göransson

Nya mord i det pittoreska fiskesamhället

Anna Bågstams bristfälliga, smygrökande civilutredare Harriet Vesterberg är tillbaka i thrillern Skuggspelet.

måndag 27 maj 2019

Nu är den fristående uppföljaren till Anna Bågstams fjolårssuccé Ögonvittnet här. I Skuggspelet möter vi åter den roliga, bristfälliga, smygrökande civilutredaren Harriet i huvudrollen. Och vi är tillbaka i det pittoreska fiskeläget Lerviken. Varför blir mordhistorier extra bra i mysiga miljöer?

– Personligen gillar jag att leka med kontrasten mellan den vackra miljön, det lilla samhället och de fruktansvärda brotten, berättar Anna Bågstam. När den kontrasten uppstår blir ondskan så mycket läskigare.

Vad är Lerviken för plats?

– Lerviken är ett litet fiskeläge vid Öresund. Vattnet utanför att strömt och havet kan både transportera och spola upp sådant som inte skulle hittas. Längs med stränderna stupar slänten i ett backafall. Vackert men också förrädiskt och farligt för den som promenerar längs kanten. Tidigare bröts lera utanför Lerviken vilket också satt sina spår i det lilla samhället. Förutom de bottenlösa lergravarna som är lämningar finns övergivna byggnader kvar. Platser bakom de gräsbeklädda kullarna som växt igen och förfallit. Även det ypperliga platser för brott och ljusskygga aktiviteter.

En kvinna har försvunnit under märkliga omständigheter. Allt tyder på att hon har blivit kidnappad. Snart flyter ett lik i land i Lerviken. Offret har frätskador och går inte att identifiera. Vem försöker sopa igen spåren efter sig?

Civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. På jobbet får hon ständigt kämpa för att vinna sina kollegors förtroende och trots att hon är kvicktänkt och modig känner hon sig inte speciellt säker på sig själv och möter motstånd.

– Harriet har ofta önskat att hon var perfekt men hon är inte det, berättar Anna Bågstam. Snarare råkar hon tala utan att tänkta efter, panikljuger när hon måste och har handväskan full av godispapper efter den uteblivna lunchen. Hennes impulsivitet försätter henne också i situationer som hon inte alltid hade önskat att hon hamnade i. Trots att hon är ung vilar ett ansvar på hennes axlar.

I Skuggspelet får Harriet inte bara se efter sin åldrande pappa utan även hennes brorsson som hamnar under hennes vakt. Dessutom har hon en ny kärleksrelation att försöka få att fungera, vilket inte är det enklaste. Mest av allt skulle Harriet vilja träffa någon som hon kan lita på tycker om henne, precis som hon är. Frågan är bara vem hon vågar lita på.

”Bra och underhållande med en alldeles lagom humoristisk ton.” Skånska Dagbladet om Ögonvittnet.

”... spännande och charmig historia.” Svenska Dagbladet om Ögonvittnet.

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: maj 2019
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.