Semestra utan att ruinera dig!

Åsa Axelsson, författare till boken Jag lämnar ekorrhjulet, ger sina bästa tips på hur du och familjen fixar sommarbudgeten.

tisdag 18 juni 2019

Att vara ledig är dyrt. Glass på stranden, utflykter, inträde till nöjesparker och till och med att vara hemma gör att sommarkassan snabbt tryter. Men det finns lösningar!

Åsa Axelsson har skrivit den uppmärksammade boken Jag lämnar ekorrhjulet, där hon visar hur man kan spara pengar på att sluta lönearbeta. Här delar hon med sig av sina bästa spartips inför sommaren.

Hur mycket pengar finns i semesterkassan? Barn är kloka och kreativa. Sätt dig ner med barnen och visa semesterbudgeten. Förklara vad olika alternativ kostar. Kanske är det mer värt för barnen med ponnyridning på 4H varje dag - än att spendera hela kassan på en resa?

Uppmuntra barnen att skaffa sommarjobb. Eller låt dem sommarjobba hemma med målning, storstädning, trädgårdsarbete? Kanske ge 30 kronor/timme till en 10-åring, 40 kr/timme till en 13-åring och 50 kr/timme till en 16-åring? Med egna fickpengar kan barnen spara ihop till sina egna sommarnöjen och aktiviteten/glassen/pizzan blir mer värd för dem.

Även resor inom Sverige kan vara dyra. Åk inte till släktingarna utan låt släkten komma till dig. Gör sedan upp ett matlagningsschema, där olika personer ansvarar för matinköp och middagslagning.

Matkostnaderna blir högre när hela familjen ska äta alla måltider hemma. Håll kostnaderna nere genom att äta gröt till lunch. Om man blir hungrig kan man sen ta en tidig middag klockan 16 à la 70-tal. Njut av det som är i säsong: färskpotatis, vattenmelon, jordgubbar, tomater...

Ta med matsäck om du går på utflykt. Köp inte glass ute. Ta en glass när du kommer hem istället - mataffären har storpack av Piggelin, Päronsplitt, Sandwich med mer för 1-5 kronor styck. Barnen får äta glass varje dag och ändå sparar ni flera tusen kronor på en sommar jämfört med att köpa pinnar och strutar ute några gånger i veckan.

Byt till billigare alternativ. Välj Tammerfors istället för Thailand. Abisko istället för Alperna. Närmsta grannstad istället för Stockholm. Kanske rent av turista i din egen stad? Där finns säkert restauranger, naturområden och parker du aldrig besökt. Och varför resa bort överhuvudtaget när man istället kan göra en inre resa? Semestra i ditt eget hem! Läs gamla brev och dagböcker. Titta på videofilmer av när barnen var små. Läs om gamla böcker. Ät på ovanliga ställen: frukost i sängen, lunch på balkongen och middag i en koja under köksbordet.

Många städer har stadsodlingsgrupper. Här i Umeå kan man till exempel odla och skörda i Broparken varje lördag. Ekologiska grönsaker, frisk luft och nya vänner - alldeles gratis!

Släpp idén om Lyckliga Familjen som måste göra allting tillsammans! Låt istället var och en göra precis det den gillar bäst! För tonåringar, barn och övertrötta föräldrar hopträngda i en stuga en regnig sommar - hur kul är det egentligen? Låt pappa cykelorientera, mamma ligga i hängmattan, sonen klinka piano hela dagarna, dottern bada med polarna och Lillan åka till mormor så blir alla nöjda!

Trist att snåla på självaste semestern? Men ”ledigheten” behöver inte vara slut i och med semesterveckornas slut. Om du avstått från dyra semesterresan kan du kanske istället unna dig att gå hem tidigare från jobbet under underbara sensommareftermiddagar? Kanske räcker pengarna du sparat rent av till en ledig dag i veckan under hela följande arbetsår? Själv räknade jag ut att om vi struntade i glass och semesterresor och istället var hemma och odlade grönsaker, skulle pengarna vi sparade kunna kvittas mot två månaders extra ledighet per år.

216 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2019
145 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2019
145 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Rachel Mohlin
Utgiven: maj 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.