Korruption och dunkla allianser

I Mark Johnsons thriller Det blinda spelet står rikets säkerhet på spel.

torsdag 15 augusti 2019

Thrillern Det blinda spelet är Mark Johnsons uppföljare till Den enkla sanningen, som introducerade den idealistiske Jonatan Stark, som ofrivilligt dras in i gråzonen av svenska statens internationella affärer, och Betty Lind, hans klarsynta kumpan som inte skyr några medel för att avslöja sanningen.

Det här är den andra boken om Jonatan och Betty, vad har de varit med om sen sist?

– I slutet av Den enkla sanningen kom Jonatan till insikt om det politiska spelet, hur han utnyttjats och vad det kostat. Nu lever han ensam och försöker hitta ett fotfäste i livet, men det förgångna plågar honom: Vad han än gör riskerar han att utsätta människor han bryr sig om för livsfara. Betty är nyhetsreporter igen. Hennes sorti från politiken bjöd inte på samma åthävor som Jonatans, men hon fick som presschef kontakter i maktens korridorer som ställer henne inför nya möjligheter och problem. Trots sitt raka sätt gör livet sig påmint även för Betty. Ju mer hon lyssnar på sin inre röst desto mer inser hon att hon kanske inte är så tuff trots allt.

Rikets säkerhet står på spel i den nya boken, berätta vad som händer?

– Betty och Jonatans vägar korsas igen. Jonatan lockas med som expert på en statlig affärskonferens. Samtidigt får Betty kännedom om ett IT-intrång som driver ut mycket känslig information från landet. Händelserna hänger ihop med en passagerare på ett flyktingfartyg som är på väg mot Sverige. Hon heter Miriam och har information som är nyckeln till den kammare där allas hemligheter finns bevarade. Ganska snart uppstår ett personligt band mellan dessa tre. Det gör dem till villebråd för myndigheter, oligarker och säkerhetsföretag.

Hur hittar du de spår och teman du använder i dina böcker?

– Gråzonen mellan politik och näringsliv fascinerar mig. Jag är intresserad av de ögonblick då konsulter får spela en central och avgörande roll i politikernas frånvaro, då insynen försämras och möjligheten uppstår att kunna roffa åt sig. Nya Karolinska är ett exempel, men det finns många fler. Jag är nyfiken på hur dessa människor ser på världen och samhället, hur de rättfärdigar sig själva när de vet att något inte står rätt till. Det är dessa ögonblick som leder fram till skandaler vi läser om på nyheterna.

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.