Foto: Jean Malek

Väntan är över – nu fortsätter Margaret Atwoods dystopi

Gileads döttrar utspelar sig femton år efter händelserna i Tjänarinnans berättelse, förlagan till tv-succén The Handmaid’s Tale.

tisdag 10 september 2019

I dag släpps Gileads döttrar, Margaret Atwoods fortsättning på Tjänarinnans berättelse. Får vi veta vad som händer Offred när hon stiger in i skåpbilen efter att ha anklagats av Anföraren och hans hustru?

I en exklusiv intervju med DN berättar Margaret Atwood om varför hon, drygt 30 år efter den första boken, valde att skriva en fortsättning:

– Verkligheten för kvinnor i många länder ligger i dag tyvärr närmare den jag beskriver än vad den gjorde 1985. Då kunde folk fortfarande säga att min värld var en intressant fantasi. Men att den riktiga världen faktiskt rörde sig åt andra hållet. Det kan de inte säga längre. 

Sedan Tjänarinnas berättelse gavs ut 1985 har Atwoods framtidsvision bara ökat i betydelse och givit upphov till kvinnors protester över hela världen, inte minst efter valet av Donald Trump till Amerikas president. Romanen fick också nytt liv genom den prisbelönade och populära tv-serien The Handmaid's Tale med Elisabeth Moss i huvudrollen. Det är redan klart att även Gileads döttrar kommer att göras som tv-serie.

Gileads döttrar utspelas femton år efter Tjänarinnans berättelse och utgår från tre andra kvinnor som berättar om sina liv i den kristna fundamentalistiska staten Gilead. Boken ges ut samtidigt som det engelska originalet.

För DN berättar Margaret Atwood om några av de teman som intresserat henne i skrivandet av den nya boken:

– Hur religiösa sekter startar, hur de når framgång… hur deras inre logik ser ut. Vet du att för att skapa ett totalitärt samhälle behöver du bara runt 25, 30 procent av befolkningen? Du behöver inte ens ha en majoritet på din sida. Det räcker med 30 procent. Det är då det tippar över. 

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.