Foto: Magnus Liam Karlsson

En advokats dilemma – om att riskera att gå en diktaturs ärenden

I När folkmordet kom till Sverige skriver Thomas Bodström personligt om hur det är att vara advokat när moral och juridik kolliderar.

onsdag 11 september 2019

Thomas Bodström har de senaste åren arbetat med två rättegångar som handlar om folkmordet i Rwanda, något som starkt påverkat honom på ett personligt plan. Detta handlar boken När folkmordet kom till Sverige om. Om fabricerade anklagelser i kölvattnet av det ofattbara folkmordet.

”I ena målet företrädde jag brottsoffer vars närstående blivit mördade eller själva utsatts för övergrepp”, skriver Thomas Bodström i förordet till boken. ”I det andra målet försvarade jag en man som flytt till Sverige, blivit svensk medborgare för att sedan anklagas för att ha deltagit i dödandet under folkmordet.”

Under tre månader 1994 dödades 800 000 människor i folkmordet i Rwanda, en av de värsta händelserna vår moderna historia. Det dåliga samvetet i FN och omvärlden har medfört att den nuvarande regimen ostört kunnat bygga upp en av världens hårdaste diktaturer. Enligt Amnesty International misshandlas, fängslas och mördas de som sätter sig upp mot regimen. Trots vetskapen om detta är protesterna lama mot regimen så länge som minnet om folkmordet lever vidare. Detta görs effektivt genom att människor fortfarande anklagas och ställs inför rätta både i Rwanda och i andra länder.

Men det är inte bara de verkliga mördarna som åtalas; även de som sätter sig upp emot regimen kan bli oskyldigt anklagade. För att få andra länder att döma människor som anklagas för folkmord förekommer att bevisningen grundas på falska vittnesmål. Åklagare och domstolar riskerar då att ovetande gå diktaturens ärenden.

I Bodströms bok möter vi exilrwandiern Theodore Tabaro, undersköterska och fyrabarnspappa. Han lever ett vanligt liv i Örebro tills han på uppmaning av Säpo vittnar om flyktingspionage, mot regimen i Rwanda. Säpos löfte om hjälp ifall han skulle råka illa ut på grund av sitt vittnesmål infrias inte. Kort efter spionrättegången anklagas Tabaro för fler än 900 mord, har nu varit häktad i mer än två år och riskerar att få sitta i fängelse på livstid. Frågan väcks om Theodore Tabaro är skyldig till folkmord eller om det är svenska staten som är skyldig till justitiemord.

”Jag har insett hur dåligt det svenska rättsväsendet är rustat för att samarbeta med en diktatur som Rwanda, och hur vår naivitet innebär att oskyldiga riskerar att dömas till fängelse på livstid”, skriver Bodström.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2019
149 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.