Kristina Sandbergs älskade trilogi pjäs på Dramaten

Foto: Clara G

Datum

8 Oktober 2019

Foto

Clara G

I mars 2020 sätts Kristina Sandbergs hyllade romantrilogi om hemmafrun Maj upp på Dramatens lilla scen. I huvudrollen ser vi Ellen Jelinek och biljetterna finns ute nu.

Den unga Maj flyttar från föräldrahemmet i Östersund för jobbet som konditoribiträde i Örnsköldsvik. Så blir hon gravid med den äldre fabrikören Tomas, de gifter sig och en livs- och klassresa börjar. Hon blir hemmafru med omsorg om matlagning, städning och tvätt – och så dottern Anita som växer och blir stor. Maj tänker ibland mycket på mamma och pappa – och på första förälskelsen därhemma. Men dagarna går och Tomas har sina sena kvällar på Stadshotellet. Hur ska det gå för Maj? Det har ju gått så bra?

I Magnus Lindmans och Pia Gradvalls dramatisering får vi följa Maj och hennes familj från 1930-tal till 1960-tal. I de husliga bestyren, på bokklubben med de andra hemmafruarna, hos doktorn. Det är vardagligt och poetiskt, ett vanligt liv i osentimental närbild. Regisserar gör Ellen Lamm som senast på Dramaten satte upp den hyllade farsen Förlovningen.

I hemmafrun Maj skildrar Kristina Sandberg ett helt vanligt livsöde som knappt har blivit dokumenterat och berättat – förrän nu i de tre romanerna Att föda ett barn, Sörja för de sina och Liv till varje pris.

Liv till varje pris tilldelades SvD:s litteraturpris 2014: ”Trilogin om hemmafrun Maj ger röst och kroppslig närvaro åt en generation kvinnor som länge tagits för givna.” Kristina Sandberg fick även Selma Lagerlöfs Litteraturpris 2019, med motiveringen ”För ett helgjutet verk om borgerskapligt liv via klassresenärens indignerade blick. Kristina Sandberg visar en lika ömsint omsorg om detaljer i vardag, historia, socialt och psykologiskt liv som någonsin hennes huvudperson om hem och familj.”

Relaterade artiklar

Foto: Maria Annas

26 maj 2021

”En skildring jag kommer bära med mig resten av livet”