Foto: Anagram Sverige

Jonas Gardell om nya filmen: ”En liten svart pärla jag är oerhört stolt över”

I dag har filmatiseringen av En komikers uppväxt premiär på biograferna i regi av Rojda Sekersöz.

fredag 11 oktober 2019

Jonas Gardells moderna klassiker En komikers uppväxt har blivit film – med premiär idag. Samtidigt släpps boken – och de två efterföljarna Ett ufo gör entré och Jenny – i en ny pocketutgåva.

Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten - och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan. En komikers uppväxt speglar en generations uppväxt i sjuttiotalets svenska förort är en av de roligaste och samtidigt sorgligaste barndomsskildringarna i modern svensk litteratur.

– Jag har varit engagerad hela vägen och har skrivit på manuset i flera år, berättar Jonas Gardell för oss. Jag och regissören Rojda Sekersöz har varit i en oavbruten dialog och resultatet har blivit en liten svart pärla jag är oerhört stolt över. Publiken hittills har varit oerhört drabbad och kritiken består i stort sett bara av fyra pluppar överallt. Det känns också fantastiskt att romanerna i En komikers uppväxt-triologin på det här sättet får en ny relevans och en ny publik.

69 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.