Jonas Gardell om nya filmen: ”En liten svart pärla jag är oerhört stolt över”

Foto: Anagram Sverige

Datum

11 Oktober 2019

Foto

Anagram Sverige

Jonas Gardells moderna klassiker En komikers uppväxt har blivit film – med premiär idag. Samtidigt släpps boken – och de två efterföljarna Ett ufo gör entré och Jenny – i en ny pocketutgåva.

Tolvårige Juha Lindström är klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på. Genom Juha får vi lära känna hans mamma Ritva, pappa Bengt, lillasyster Marianne och dvärgkaninen Prutten - och klasskamraterna förstås: bästa vännen Jenny, som har ett fult hårspänne i sitt fula hår och som Juha skäms för, den mobbade Thomas som har en galen tysk mamma, och de elaka Lennart och Stefan. En komikers uppväxt speglar en generations uppväxt i sjuttiotalets svenska förort är en av de roligaste och samtidigt sorgligaste barndomsskildringarna i modern svensk litteratur.

– Jag har varit engagerad hela vägen och har skrivit på manuset i flera år, berättar Jonas Gardell för oss. Jag och regissören Rojda Sekersöz har varit i en oavbruten dialog och resultatet har blivit en liten svart pärla jag är oerhört stolt över. Publiken hittills har varit oerhört drabbad och kritiken består i stort sett bara av fyra pluppar överallt. Det känns också fantastiskt att romanerna i En komikers uppväxt-triologin på det här sättet får en ny relevans och en ny publik.

Relaterat

Om boken

"I begynnelsen vandrade människan på månen."

Så inleds En komikers uppväxt, som kommit att bli romanen om generationen som växte upp i 70-talets svenska förort. I centrum står den tolvårige Juha Lindström, klassens clown. Att vara rolig är det enda han är bra på.

I Ett ufo gör entré återvänder Jonas Gardell till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm. 70-talet är på väg att bli 80-tal. Det är kärnkraftsdebattens år, discots och John Travoltas år, punkens och Six Pistols år. Nu är de 15 år gamla och går snart ut grundskolan. De erövrar vuxenvärlden bit för bit och försöker förstå vem i helvete man egentligen är.

Tjugofem år senare får Juha veta att något fruktansvärt hände Jenny den där sista fredagskvällen före skolavslutningen då han inte var med. Boken Jenny handlar om en enda sommarnatt i barndomen - en natt som aldrig kan göras annorlunda.

Komikertrilogin är ett samlingsverk bestående av Jonas Gardells tre självbiografiska romaner: En komikers uppväxt, Ett ufo gör entré och Jenny.

"smärtsam tyngd och utomordentlig underhållning" Aftonbladet om En komikers uppväxt

"Jonas Gardell är fortfarande världsbäst på att hitta ord som smakar av en hel tid." Expressen om Ett ufo gör entré

"Några kommer med, några lämnas utanför; om det har Jonas Gardell skrivit ett nattsvart roman som lyser av mänsklig och språklig lyhördhet, av klarsynen hos den som själv lämnats utanför." Sundsvalls Tidning

Läs mer

Jonas Gardell

En komikers uppväxt - trilogin

Relaterade artiklar

Foto: Elvira Glänte

27 oktober 2023

Nominerade till nyinstiftat pris för queer litteratur

Foto: Stellan Herner

3 maj 2023

Ny roman av Jonas Gardell i höst

NyheterBoknyheter