Foto: Fredrik Augustsson

En oglamorös resa i en glamorös bransch

Modellen Roger Dupé berättar i sin nya bok om viljan att bryta normer i en homogen och exkluderande bransch.

tisdag 22 oktober 2019

Han har synts på billboards på Times Square, gått visningar och plåtat för de största modemärkena i världen. Han blev den första svarta modell någonsin att göra reklam för Rolls-Royce. Men i Sverige är det inte många som känner till honom. Vem är egentligen Roger Dupé?

I sin bok Den motvilliga modellen berättar han öppenhjärtigt om livet i en homogen och exkluderande bransch, där viljan att bryta normer inte sällan stöter på motstånd.

– Det har aldrig slagit mig att jag skulle skriva en bok om mitt liv. Kollar jag på mitt liv rent objektivt har saker oftast bara skett och jag har lyckats se möjligheternas fönster. Jag har egenskapen att vara positiv till nya saker och inte vara rädd för att testa nytt och även att misslyckas.

Roger Dupé är född och uppvuxen i Bäckby, en stadsdel i Västerås. Precis som många andra familjer i Bäckby lämnade hans föräldrar sina hemländer, Togo och Ghana, för en ljusare framtid i Sverige. Roger växer upp med förebilder som Nelson Mandela och Martin Luther King, men de hjälper honom lite när han utsätts för rasism under skolåren och får slåss med den svenska identiteten. Större delen av barndomen tillbringas på fotbollsplanen: det är där vännerna, glädjen och framtiden finns. Men när drömmen om att bli fotbollsproffs krossas av en knäskada drabbas Roger av en identitetskris. När det enda man någonsin velat göra är borta, vad gör man då?

Under en shoppingrunda i Stockholm blir Roger Dupé upptäckt av två modellscouter och kastas in i en helt ny värld.

Du skriver i bokens inledning om att vara en förebild och att det mer och mer har börjat kännas viktigt för dig att ge tillbaka. Berätta om det, på vilket sätt vill du ge tillbaka?

– Jag såg aldrig några förebilder från mitt område jag kunde identifiera mig med och säga, ”den här killen från Bäckby har lyckats att bygga ett bolag eller blivit skådespelare, jag kan också”. I de utsatta områdena flödar det av unga talanger inom sport och musik, och det är superbra men alla kanske inte vill bli artister eller fotbollsspelare. Därför känner jag ett ansvar att visa att det finns flera vägar att gå om inte första vägvalet funkar, man måste våga testa och gå sin egen väg.

229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.