Knausgård: ”Den bästa norska roman som någonsin skrivits”

Tarjei Vesaas hör till 1900-talets främsta norska författare. Nu ger vi ut hans mest uppskattade roman Fåglarna i nyöversättning.

måndag 28 oktober 2019

Tarjei Vesaas Fåglarna gavs ut 1957 och ses som en av de främsta norska romanerna genom alla tider, inte minst av Karl Ove Knausgård som menar att boken är ”den bästa norska roman som någonsin skrivits”. Tarjei Vesaas har både tilldelats Nordiska rådets litteraturpris och blivit nominerad till Nobelpriset.

Boken utspelar sig i en bygd där fantasifulla Mattis bor tillsammans med sin syster Hege i ett hus vid en liten sjö. Det är Hege som ser till att det finns mat på bordet genom att sticka tröjor och koftor. Mattis gör vad han kan, han har ett gott hjärta men är inte så snabb i tanken. När han ser morkullan flyga över taket tar han det som ett tecken. Kort därefter slår en blixt ner i ett träd som på bygden kallar Mattis-och-Hege. Är det en varning?

Vardagen förändras plötsligt efter att Mattis bestämt sig att bli färjekarl och får sin första passagerare. Timmermannen Jörgen har kommit till bygden för att söka jobb och han slår sig ner i huset tillsammans med syskonen. Mattis blir därmed inte längre ensam om kärleken till sin syster.

Fåglarna ges nu ut i nyöversättning av Staffan Söderblom och med ett förord av författaren Tomas Bannerhed.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019
123 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.