Foto: Irmelie Krekin

Boken alla pratar om

Sara Villius första roman på tio år hyllas av recensenterna, toppar DN:s kritikerlista och har redan blivit en riktig snackis.

fredag 22 november 2019

Det är över tio år sedan Sara Villius senaste roman utkom. I nya romanen Madonna är hennes blick skarpare än någonsin. Här granskas vuxenlivet, kärnfamiljen och moderskapet lika kompromisslöst som hon tidigare undersökt ungdomen. Villius har skrivit en skoningslös undersökning av vad det är att vara kvinna och moder, madonna och kropp.

– Modersrollen är ju något helt nytt för en kvinna som blir mamma för första gången, berättar Sara Villius för oss i en intervju. Det är nog omöjligt att förbereda sig på den nya blick och de förväntningar utifrån som den rollen innebär. Men boken handlar också om att försöka frigöra sig från den blicken. Allt detta ville jag undersöka med min egen blick.

Kritikerna hyllar boken. Den toppar Dagens Nyheters kritikerlista och tidningens Anna Hallberg skriver:

”det är så exakt, i minsta detalj, som det vanliga livet faktiskt kan vara, att man drabbas av ett slags svindel.” ”Det här är en prosa som litar fullständigt på sitt egenvärde. Den krumbuktar inte, den är inte lyrisk, den försöker inte sälja på läsaren några förnumstiga insikter.”

Aftonbladets Jenny Högström hyllar Sara Villius kvinnoporträtt:

”... att en mamma får lov att vara så här existentiellt fuckad och så ambivalent i förhållande till patriarkatet och sexualiteten känns för mig sannare än det mesta.”

Madonna är en direkt plågsam roman. Och en av årets finaste”, skriver Expressens Victor Malm.

Svenska Dagbladets Jenny Aschenbrenner skriver:

”Det finns många oavslutade ansatser i Madonna att gnugga sin förväntan mot utan att bli riktigt tillfredsställd, men just där i friktionen finns också dess särart.”

Göteborgs-Postens Maria Ramnehill: ”Villius har en förmåga att ladda de mest vardagliga fraser fulla med mening, med så många bibetydelser. Språket är sparsmakat, naket, men sylvasst och kallt när hon avslöjar stelnade metaforer och klyschor. Det här helt enkelt en njutning att läsa.”

”Sara Villius håller ihop historien berömvärt. Hennes språk är sig likt. Korta meningar. Detaljerade iakttagelser som aldrig blir långrandiga. Varje ord betyder något i romanbygget. Och romanjaget är befriande komplext, inte självklart älskansvärt. Men hennes drivkraft griper tag i läsaren. Hon fogar sig inte”, skriver Borås Tidnings recensent.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2019
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: oktober 2019

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.