Grafik: Emma Graves. Författarfoto: Kajsa Göransson

Stökig julspänning av Camilla Sten

Vad kan gå fel när reklambyrån ordnar julfest? En hel del. Missa inte Staden-författarens nervkittlande ljudnovell Julfesten.

fredag 06 december 2019

Camilla Sten gjorde succé tidigare i år med spänningsromanen Staden. Nu är hon tillbaka med en nervkittlande berättelse i ljud.

I Julfesten besöker vi reklambyrån AdvertiseMe som ska fira av året som gått. Pepparkakorna, glöggen och ICA Basic-pralinerna står uppdukade och över whiteboarden hänger en blinkande ljusslinga. Siffrorna ser dåliga ut för den lilla reklambyrån, och efter en kämpig höst ska julen firas in med en riktigt blöt fest, har chefen lovat. Efter nyår väntar nedskärningar, så stämningen behöver piggas upp. Innan kvällen är slut har någon spytt, någon gråtit och någon gjort något oåterkalleligt.

– Jag visste att jag ville skriva något på jultema och tanken på en spritig julfest som går väldigt, väldigt fel kändes väldigt rolig att skriva, berättar Camilla Sten.

– Sällan har nog en julfest gått så snett som julfesten på AdvertiseMe gjorde den där mörka decemberkvällen! Det är ett exempel på vad jag kallar fyragradersprincipen. Ta något som känns välbekant för de allra flesta och vrid det bara några grader fel så känns det plötsligt väldigt nära och väldigt olustigt. Fyra grader fel kan kännas mycket värre än hundraåttio.

Vad är det med just julfester som gör att folk lätt släpper på hämningarna?

– Åh, jag tror att det är många olika faktorer! Det är mycket alkohol, det är slutet på året så många är stressade och trötta och behöver släppa loss, och så är det alla ritualerna - fula jultröjor, skrålig julmusik och levande ljus blir en perfekt cocktail för totalt kaos. Att höra Feliz Navidad tio gånger i rad tror jag kan driva vem som helst till vansinne. Eller mord!

Vilken är den galnaste julfest du varit på?

– Hahaha, jag ska inte nämna några namn, men det var faktiskt en fest på ett bokförlag. Det var en julfika som började klockan fem på eftermiddagen. Jag hade bara tänkt vara där en halvtimme, men vid midnatt fann jag mig med tomteluva på huvudet och en halv flaska starkglögg i magen medan förlagschefen ryckte fram två magnumflaskor billigt bubbel ur kylskåpet och skrek ”Nu börjar festen!”. Vi kan nöja oss med att konstatera att jag hade mycket ont i huvudet nästa dag.

Missa inte Julfesten – ute nu hos bland andra Storytel!

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.