Norstedts ger ut ny roman av Elena Ferrante

Datum

13 December 2019

Den 1 september 2020 ger Norstedts ut Elena Ferrantes nyskrivna roman. Den hemlighetsfulla författaren slog igenom världen över med sina fyra romaner i Neapelkvartetten – romanserien om vännerna Elena och Lila och deras liv i Neapel. Den svenska titeln och bokens omslag avslöjar vi i januari!

Elena Ferrantes svenska förläggare Gunilla Sondell har läst den nya boken:

– Ferrante överraskar oss läsare på nytt genom att skapa en romanhjältinna ur en yngre generation, sysselsatt med helt andra frågeställningar och villkor för kvinnorollen än tidigare hjältinnor i Ferrantes romaner. Återigen ges prov på kvinnlig vänskap, moderskap och systerskap, speglade ur nya synvinklar. Ferrante visar sin storhet genom att förnya sig. Förhoppningsvis får vi fortsätta att ta del av Giovannas vidare öden i fler romaner!

La vita bugiarda degli adulti, som boken heter i original, gavs ut i Italien i november och har sålt över 100 000 exemplar redan den första månaden.

Relaterat

Om boken

En ny roman av Elena Ferrante, författaren till Min fantastiska väninna.

I De vuxnas lögnaktiga liv befinner vi oss i det rika Neapel högt uppe på kullarna och det fattiga nere i gränderna. Här möter vi en rad Ferrante-typiska karaktärer men framför allt kretsar romanen kring Ferrantes nya protagonist Giovanna.

Den tolvåriga Giovanna får under en middag höra att hon liknar sin faster, en kvinna hon aldrig träffat. Det visar sig att Giovannas pappa inte alls är den välbeställde akademiker med gedigen borgerlig bakgrund som Giovanna alltid trott, utan att han vuxit upp i Neapels fattigkvarter. Giovanna söker upp sin faster och blir snabbt invigd i vuxenvärldens mörkare sidor där sanning och lögn lever sida vid sida.

Min fantastiska väninna var startskottet för Elena Ferrantes fyra romaner om vännerna Elena och Lila - och en litterär världssuccé. Neapelkvartetten blev snabbt ett fenomen och fann en stor skara hängivna läsare. Bara i Sverige har Elena Ferrantes böcker sålt i över en miljon exemplar vid det här laget. Världen över har hon sålt 14 miljoner böcker.

Läs mer

Elena Ferrante

De vuxnas lögnaktiga liv

Relaterade artiklar

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv