Foto: Ea Czyz

Petter: “Vi behöver prata och förstå varandra”

Möt Petter Alexis Askergren, i en bok om att ha en plats på jorden. För honom är det Koster, där klipporna alltid har samma form och vinden alltid doftar hav.

torsdag 26 mars 2020

Petter Alexis Askergren slog igenom i slutet på 90-talet med låtarna Mikrofonkåt och Vinden har vänt. Genom sin medverkan i TV-programmet Så mycket bättre 2010 och 2019 nådde han ut till den bredare svenska publiken.

I slutet av mars släpper Petter en ny bok om mat, livet, vänskap och hans plats på jorden: Koster.

– Det här är egentligen en historia om min barndom, som en biografi utifrån de här öarna. Boken handlar om vänskap och om en utpost som jag tror alla människor måste ha i sitt liv. Ett ställe som på något sätt är ens plats på jorden. Koster är en plats där generationer liksom suddas ut, man umgås med någon som kanske är dubbelt så gammal som en själv, eller mycket yngre. Det har ingen betydelse, för där ute är vi alla som vi är på något vis, säger han.

Petter är uppvuxen på Södermalm i Stockholm, men det är tydligt att han håller Koster kärt.

– Skulle någon fråga mig om vilken som är min absoluta favoritplats på jorden så är det just där. Mina föräldrar lever inte idag, men mina starkaste minnen är från de här öarna och mina somrar med mina föräldrar. 

Boken Min plats på jorden handlar om vänskap, uppväxt och Kosteröarna, Sveriges västligaste ögrupp och enda marina nationalpark, men även om konst, mat, vin och om att ha en utpost i livet. Det blandas med anekdoter från Petters barndom, vintips och fantastiska bilder. Och så dyker en rad oemotståndliga recept upp, som sashimi på makrill, friterade ostron med dippsås och pannbiff på stranden.

– Det bästa med mat, vänner och vin är att det är som en ritual, man samlas vid ett middagsbord och pratar. Är det något vi behöver göra mer i världen så är det att prata och förstå varandra, säger Petter.

Tre snabba med Petter:

Koster eller Åre?
– Koster!

Skriva låt eller skriva bok?
– Oj, gräset är grönare på andra sidan. Jag har skrivit så himla många låtar, så jag har alltid drömt om att skriva böcker. Men om jag skriver flera böcker, skulle jag nog vilja skriva fler låtar.

Krabba eller kräfta?
– Kräfta alla dagar i veckan. Havskräfta, viktigt att notera! Ingen sumpkräfta.

253 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.