Ny thillerserie i Värmlands-miljö

I nya deckarduon Mohlin & Nyströms uppmärksammade debut Det sista livet börjar en före detta FBI-infiltratör på polisens cold case-grupp i Karlstad. Själva växte författarna upp i Åmål sju mil därifrån.

söndag 05 april 2020

Fjällbacka har Läckberg, Ystad är känd för Wallander och Gotland kan skryta om att Anna Janssons polis Maria Wern har flyttat dit.

Nu har även Karlstad fått sin egen spänningsserie. Bakom de nya deckarna ligger Peter Mohlin och Peter Nyström. Själva växte de upp tillsammans i Åmål sju mil därifrån, och skrev sin första deckare som tioåringar. Efter att på skilda håll ha jobbat professionellt som journalist respektive dramatiker bestämde de sig för att ta upp tråden från mellanstadiet och skriva en kriminalroman. 

Helt uppenbart har bokprojektet slagit väl ut. I skrivande stund har rättigheterna till debuten Det sista livet sålts till ett tiotal länder, däribland USA, Tyskland, Nederländerna och Italien.

Karlstad är en tacksam ort att skriva om, menar de. Det är en lagom stor stad som många kan relatera till och med tydliga sociala skillnader mellan områden som ligger nära varandra. 

– Värmlandsmiljöerna spelar en viktig roll i boken. En av huvudpersonerna bor till och med granne med dansbandskungen Christer Sjögren på Tynäsudden, säger Peter Mohlin som tidigare under sin karriär var reporter på Nya Wermlandstidningen.

Deckarseriens huvudperson heter John Adderly och är före detta FBI-agent. Efter att ha infiltrerat en kriminell liga behöver han en ny identitet och kräver att få bli placerad i Karlstad. Staden han vuxit upp i, men inte besökt på tjugo år. John får ett nytt namn och ett jobb i cold case-gruppen som utreder ett tio år gammalt försvinnande just på Tynäsudden.

Det blir snart tydligt att Johns vilja att få komma till Karlstad och jobba med just det här fallet handlar om mer än att återse sitt barndoms Värmland. Samtidigt växer oron för att hans verkliga identitet ska röjas och han får allt svårare att balansera sina hemligheter.

 I en klassisk Nordic noir-inramning får vi möta en huvudperson vi inte är vana vid att se i denna genre och får dessutom se ett Sverige genom en svensk-amerikansk ögon. Vad är “köksvecka” egentligen – och varför blänger alla när man kör efter att tagit en sväng förbi baren?

Det sista livet är den första delen i en planerad serie om John Adderly vid Karlstadspolisen. Boken finns även som ljudbok, inläst av Reine Brynolfsson.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2020
118 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Utgiven: april 2020
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.