Foto: Magnus Liam Karlsson

Manlig vänskap ledde till deckardebut

De har känt varandra sedan första klass. För åtta år sedan bestämde Peter Mohlin och Peter Nyström sig för att ta tag i barndomsdrömmen och skriva en spänningsroman. Resultatet, Det sista livet, har onekligen fallit väl ut.

onsdag 15 april 2020

”Telegram, telegram till Mr. Smith!”

Så började Peter Mohlin och Peter Nyströms första deckare Leva med skulden. Det var en rafflande historia som bestod av två fulltecknade skrivböcker. Med en röd bläckpenna hade Peter och Peters mellanstadielärare skrivit: Väldigt spännande! Och långt! Ni borde bli deckarförfattare. Jag föreslår att ni kallar er ”Peter & Peter” eller kanske ”The Two Peters”.

Trettio år senare har drömmen blivit verklighet. Vänskapen har bestått under alla år och för åtta år sedan, mitt under en 40-årskris, bestämde de sig för att ta upp tråden från mellanstadiet i Åmål och skriva en deckare. 

– Mohlin har en bakgrund som journalist och jag jobbar som manusförfattare och regissör. Dessa erfarenheter tog vi med oss i jakten på den perfekta kriminalhistorien, säger Peter Nyström.

– Vi ville bygga något varaktigt – och att vår relation skulle handla om mer än att ses ibland och ta en öl. Vi upplever att det generellt är svårare för män att hålla liv i sin vänskapsrelationer. Det här var ett sätt, säger Peter Mohlin.

När andra män i deras omgivning reste på fotbollsresor till Italien, golfade eller hade whiskyprovningar så sågs Peter och Peter på oglamorösa kursgårdar på svenska landsbygden för att skriva. 

– Många trodde vi använde projektet som en ursäkt för att få öla ihop utan partners och barn. De kan inte ha mer fel. Vi arbetade med våra manus 14 timmar om dygnet och var glada om vi hann koppla av med en öl under skrivhelgerna, säger Peter Mohlin.

Första bokmanuset blev nästan utgivet, men hamnade till sist i papperskorgen. Det var bara att kavla upp ärmarna och skapa något nytt.

Nästa bokprojekt blev Det sista livet, den första boken om agenten John Adderley. Där släpper deckarduon ner en amerikansk FBI-agent i den värmländska myllan. Under sina första tolv år bodde han utanför Karlstad och det är dit han nu återvänder för att under en ny identitet jobba som polis.

– John Adderley tvingas inse att det är skillnad på att förstå svenska – vilket han gör – och att förstå svenskarna – vilket han inte gör. För en amerikansk storstadssnut är pappaledighet och köksvecka nya koncept som det tar tid att vänja sig vid, säger Peter Nyström.

I skrivande stund har rättigheterna till Det sista livet sålts till ett tiotal länder, däribland USA, Finland, Tyskland, Nederländerna och Italien.

– Idag kan vi konstatera att Det sista livet är längre, mer framgångsrik och möjligen en aning mer avancerad i sin komposition än deckaren vi skrev i fjärde klass. Men den springer från samma källa av skaparglädje som fortfarande alltid uppstår när vi träffas, säger författarna.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2020
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2020
118 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Reine Brynolfsson
Utgiven: april 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.