Sveriges Radios Romanpris går till Nina Wähä

Foto: Kajsa Göransson

Datum

24 April 2020

Foto

Kajsa Göransson

Sveriges Radio Romanpris går i år till Nina Wähä och hennes roman Testamente.

”En myllrande familjehistoria i finska Tornedalen där pappans mörker präglat tillvaron. Nina Wähä skildrar i Testamente intensivt och färgstarkt hur familjemedlemmarna på olika sätt formar sina liv utifrån detta arv”, lyder lyssnarjuryns motivering. 

– Jag är väldigt glad och stolt och lite extra nöjd över att det är ett pris som delas ut av vad jag föreställer mig är bokslukarna, de som läser så mycket och som läser av lust. Testamente var till viss del en väldigt lustfylld bok att skriva, eftersom den blev till i ett sorts uppdämt skrivbehov, och att den då uppmärksammas av lyssnarna gör mig, än en gång, väldigt, väldigt glad, säger Nina Wähä.

Sveriges Radios Romanpris delas i år ut för 27:e gången. Det unika med priset är lyssnarjuryn som består av representanter från ett antal bokcirklar. Juryn diskuterar de nominerade romanerna och utser tillsammans pristagaren. Prissumman är på 30 000 kronor. 

Relaterat

Om boken

Nominerad till Augustpriset 2019!

"Hon är så bra att jag blir vansinnig." Expressen

"Jag är fullkomligt uppslukad ända från start, för Wähä kan verkligen skriva." Dagens Nyheter

Är man ansvarig för sin familjs synder? Kan man egentligen göra något för att förändra historien? Kan man kanske skriva om den? Det är frågor Nina Wähä ställer i sin roman Testamente.

I Testamente möter vi Annie, som när hon blir gravid motvilligt åker hem till platsen där hon växte upp. Bondgården ligger i Tornedalen, med sitt eget språk, sitt eget meänkieli. Inte svenska, inte finska, något tredje. Ingen blir särskilt glad över att se henne.

Det här är nämligen en familj där en stor hemlighet ständigt hänger över dem. Två föräldrar och tolv barn, fjorton beroende på hur man räknar, som aldrig kommit överens.

Testemente är en familjeroman som inte liknar något annat. Lite som om Thomas Vinterbergs film Festen släppts ner i ett Jonathan Safran Foerskt universum.

Läs mer

Nina Wähä

Testamente

Relaterade artiklar

Foto: Kajsa Göransson

26 januari 2022

Nina Wähä: ”Det var bara att börja skriva”

NyheterIntervju