Foto: Kajsa Göransson

Stephan Mendel-Enk släpper fortsättning på sin succé

I Apan i mitten möter vi åter Jacob som vi lärde känna i debutromanen Tre apor.

fredag 21 augusti 2020

För tio år sedan mötte vi trettonårige Jacob i Stephan Mendel-Enks debutroman Tre apor. I den nya boken, Apan i mitten, har Jacob blivit lite äldre och hans liv har vänts upp och ner av skilsmässa och död. 

Men efter år av turbulens lägger sig lugnet någorlunda i familjen och i världen omkring Jacob. Muren har fallit, Rabin och Arafat har skakat hand och själv har han äntligen fått börja spela i det ständigt krisande judiska fotbollslaget Maccabi.

När Jacobs storebror - den avgudade Rafael - återvänder till Göteborg från Israel skärps läget igen. Rafael är som förbytt. Det finns något orubbligt hos honom. Kanske till och med fanatiskt?

Snart håller politiska och religiösa motsättningar på att slita isär familjen. Och fotbollslaget blir ännu en spelplan för konflikterna.

– När Rafael kommer tillbaka till Göteborg efter flera år utomlands hoppas Jacob att de ska bli kompisar på riktigt, berättar Stephan Mendel-Enk. Men det blir inte som han tänkt. I stället blir brorsan allt mer extrem, såväl religiöst som politiskt och Jacob går åt andra hållet.    

När fick du idén att skriva en fortsättning på Tre apor?

– För fem år sedan. Jag skrev på en helt annan historia i några år. Men det blev inte som jag ville och det berodde nog på att ämnet låg för långt ifrån mig. När jag pratade med min förläggare Eva Gedin tyckte hon hela tiden att det där spåret med brorsan lät intressant. Apan i mitten är inte helt självbiografisk eller så, men den utspelar sig i miljöer jag är välbekant med och har starka känslor för. När jag började skriva på den blev allting roligare och gick mycket lättare. 

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.