Foto: Anna-Lena Ahlström

Anna Jansson tilldelas 2019 års kulturpris till Hjalmar Bergmans minne

En av landets mest lästa författare prisas för att hon placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.

fredag 06 november 2020

När priserna på Örebrogalan delades ut gick årets kulturpris till Hjalmar Bergmans minne till Anna Jansson. Priset delas ut till en eller flera personer som gjort sig särskilt förtjänta genom framstående insatser inom litteratur, konst, musik och teater eller inom andra delar av kulturområdet och som genom sin bosättning, sin verksamhet eller på annat sätt kan anses äga samhörighet med kommunen.

Juryns motivering: ”Anna slog igenom med sin deckarserie om kriminalinspektör Maria Wern. Nu tjugo år senare har hennes romaner om Wern sålt i fyra miljoner exemplar i Sverige och har översatts till sjutton språk och även gjort stor succé som både tv-serie och film. Frågor som; Vad är ont? Vad är gott? Och hur bör man leva sitt liv? intresserar Anna och finns som en röd tråd genom hennes författarskap. För många förknippas Anna med deckargenren men hon skriver även barnböcker, faktaböcker och feelgood-böcker. Anna är nu aktuell med en ny deckarserie Bergslagen blå där vi får följa Kristoffer Bark som bor i Tybble och som arbetar på Polismyndigheten i Örebro. Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill vi uppmärksamma Annas 20-åriga författarskap som nu även placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.”

Läs mer om priset här.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.