Foto: Göteborgs universitetsbibliotek

Anna Greta Wide årets brunnslockspoet

Den 4 december skulle Anna Greta Wide fyllt 100 år. Till hundraårsminnet av poetens födelse hyllas hon med två jubileumsutgåvor och som årets brunnslockspoet.

fredag 04 december 2020

Anna Greta Wide var på sin tid mer läst än Karin Boye, men har nästan varit bortglömd sedan mitten av 1960-talet.

– Jag skulle vilja påstå att Anna Greta Wide kommer att framstå som en av förra seklets främsta svenska poeter, mer modern, mer samtida med 2020-talet. Och kanske Göteborgs främsta poet genom alla tider, säger Gunnar D Hansson, poet och en av jurymedlemmarna till Årets brunnslockspoet.

I samband med att släkten donerade en resväska full av efterlämnat aldrig tidigare utgivet material, uppmärksammas hon igen. Litteraturvetaren Dick Claésson, huvudredaktör för Litteraturbanken, hjälpte till att sammanställa materialet till de två jubileumsutgåvorna som nu finns publicerade i två volymer. Vem vänder i ljus mitt mörker (tidigare publicerade, samlade verk) och aldrig tidigare utgivet material i Sedan kan allting hända.

Hon skrev rimmad dikt när andra sprängde sonetter och hon stod vid sidan av samtidens larm. I de melodiska dikterna från de tidiga åren såväl som i de mer komplexa dikterna från de sista åren var hennes enda ärende: att finna sanningen. Människan är ofri, menade hon. Och sanningen är vägen till friheten.

– Wide utforskade ett alltigenom privat problemområde, det var jagets eviga kamp för livet och sanningen som utkämpades i dikten, skriver Dick Claésson.

På Anna Greta Wides födelsedag den 4 december hedras hon som Årets brunnslockspoet i hemstaden Göteborg, anordnat av Rain Gothenburg, Göteborgs Stad, med ett brunnslock illustrerat med en av poetens dikter. Samma helg uppmärksammas även Anna Greta Wide vid årets Poesimässa på Göteborgs Stadsbibliotek.

249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
249 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.