Foto: Carla Orrego Veliz

Balsam Karam får SmåLits Migrantpris 2021

Romanaktuella Balsam Karam får SmåLits Migrantpris 2021 för debuten Händelsehorisonten (2018).  I mars kommer hennes nya bok Singulariteten.

fredag 08 januari 2021

SmåLits Migrantpris 2021 går i år till Händelsehorisonten av Balsam Karam. Juryns motivering lyder: ”Balsam Karam uppfinner stundtals ett helt eget språk för att kunna skildra en tillvaro i Utkanterna, en plats eller ett tillstånd där grundläggande rättigheter saknas. Händelsehorisonten är en djärv och tankeväckande roman som låter människor som förpassats till periferin vara i centrum.”

SmåLits Migrantpris delas ut av Smålands litteraturfestival och är inspirerat av Vilhelm Mobergs utvandrarsvit och går till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildar vår tids migration.

Idag lever nästan 80 miljoner människor i världen på flykt. Det är en snabbt ökande siffra som rymmer en stor tragik. Med priset vill SmåLit lyfta fram litteratur som fördjupar vår förståelse av de enskilda människoöden som ligger bakom statistiken. 

– Jag är hedrad över att få det här priset och med den motiveringen, säger Balsam Karam. För mig har skildringen av Utkanternas mödrar och döttrar varit en sådan väsentlig del av mitt skrivande och det jag vill förmedla. Det är därför fantastiskt fint att få ett pris som uppmärksammar det så väl.

Den 4 mars ukommer din nya roman Singulariteten. Både Händelsehorisonten och Singulariteten anknyter till rymden och svarta hål. Har böckerna fler gemensamma nämnare?

– Jag tror att det går att läsa Singulariteten som motsatsen till Händelsehorisonten om man vill. En plats där olika förluster gjort så att solidaritet och kärlek inte kan växa sig så starka och göra det motstånd som karaktärerna behöver. Jag tror också att vissa läsare kommer att känna igen några skildringar av Utkanternas sluttning och dike, 

Du beskriver Singulariteten som ett sorgearbete i tre delar. Vad är det för sorts sorgearbete det handlar om?

– För mig handlar sorgearbetet om trauma och vilken roll trauma spelar i olika liv. Förlusterna som karaktärerna i boken upplever hakar i och pockar på varandra, sätter sig i kropparna, gör dem vilse i tid och rum. Det är också min upplevelse att trauma av trauma - att den i mycket högre grad än glädje färgar av sig på såväl minnen som framtiden och blir till kluster. I bästa fall försöker den här romanen sätta några få ord på hur dessa kluster kan se ut.

Om Balsam Karam: Född 1983 och kom till Sverige som 7-åring. Har gått på Biskops Arnös författarskola och på Litterär gestaltning i Göteborg. Arbetar idag som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Debutromanen Händelsehorisonten utkom 2018. Den kommande romanen Singulariteten utkommer den 4 mars, 2021.

Om SmåLit: Smålands litteraturfestival arrangeras den 1-6 februari, 2021. Årets tema är Paus och hela programmet finns på smalit.se.

199 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2018
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2018
209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.