Foto: Hugo Thambert

Herrarna satte oss hit är Årets bok om svensk historia

Elin Anna Labbas bok om tvångsförflyttningarna av renskötande samer har röstats fram som årets bästa av Svensk Historias läsare.

torsdag 11 februari 2021

Elin Anna Labbas bok Herrarna satte oss hit har röstats fram som Årets bok om svensk historia 2020 av Nättidningen Svensk Historias läsare. Labbas bok, som även tilldelades Augustpriset, handlar om de tvångsförflyttningar av renskötande samer som svenska myndigheter inledde för hundra år sedan. 

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallade lösningen för en dislokation, men på samiska föddes ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. 

Elin Anna Labba berättar historien genom de tvångsförflyttades ögon. Hon har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar.

— Det som hände var att Sverige och Norge kom överens om att man skulle tömma vissa områden på renskötande samer, berättade Elin Anna Labba för oss när boken gavs ut 2020. De samer som då bodde på de utvalda platserna skulle helt enkelt tvångsförflyttas söderut i Sverige. Man valde ut vilka som skulle flytta och fick samla ihop sina renar och vandrande eller skidande flytta söderut med sina renar. Ibland flyttades hela familjer och släkter, ibland blev halva familjen kvar och halva flyttades.

239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2020
141 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Elin Anna Labba
Utgiven: februari 2020

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.