Foto: Emelie Asplund

Martin Engberg: ”Brottsligt att skriva tråkiga böcker!”

I romanen Den röda pojken kommer det förflutna ikapp invånarna i en mindre ort i Sverige.

tisdag 06 april 2021

Martin Engbergs senaste roman var den kritikerhyllade En enastående karriär. Nu är han tillbaka med Den röda pojken, en tät berättelse om händelser i en svensk småstad som präglat invånarna i den.

Vi börjar i åttiotalet. En vuxen tycker sig se något hotfullt i barnens lek på skolgården och ingriper på ett våldsamt sätt.

Trettio år senare får Sven ett samtal om en bil han en gång ägde och som i många år stått i ett garage. Nu vill en mekaniker köpa loss den för reservdelar. Frågan väcker minnen till liv, minnen som Sven hade hoppats på att få slippa. Det handlar om en olycka som blivit så avlägsen att det nästan känns som att den aldrig hänt.

– Det är brottsligt att skriva tråkiga böcker, säger Martin Engberg till GP. Åtminstone om man inte har en annan drivkraft, som en alldeles särskilt stark estetisk övertygelse. Jag ville att Den röda pojken skulle vara en spännande läsupplevelse.

Den röda pojken handlar om vad man gör av sitt liv, vem man är och varifrån man kommer. Om hur en liten stad i Mellansverige och dess omgivande landsbygd kan vara ett alldeles eget universum. 

Martin Engberg tecknar med säker hand en mindre ort i Sverige och en händelse som djupt präglat dem som var inblandade i den.

219 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2021
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.