Foto: Carl-Johan Utsi

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar

Ingrid Carlberg, Peter Sjölund, Henrik Ekman, Elin Anna Labba, Anna-Lena Laurén och Hans Rosenfeldt leder Sommar i P1 i år.

torsdag 10 juni 2021

I dag presenterades årets värdar för Sommar i P1. 

Ingrid Carlberg är närmast aktuell med sin bok Nobel och som ny ledamot i Svenska Akademien. Den 1 juli är hon sommarvärd. 

– Mitt program handlar om att överleva mot alla odds och om hjältar i mitt liv, däribland Raoul Wallenberg, säger hon om sitt sommarprogram. Men det handlar också om hatet, hoten och lögnerna som sköljer över oss, om musik och skrivande och om hur farligt det kan vara att göra reportage om jultomten.

Peter Sjölund lyckades med hjälp av släktforskning via DNA 2020 lösa ett av Sveriges mest uppmärksammade mordfall, det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Om det har han tillsammans Anna Bodin skrivit boken Genombrottet. Den 7 juli sommarpratar han.

– Jag kommer att prata om att våga lämna ett tryggt jobb för att följa sin dröm, om konsten att återuppväcka de döda och om de hemligheter som gömmer sig i vårt DNA. Men jag berättar också för första gången om den mörkaste dagen i mitt liv.

Henrik Ekman är den trygga rösten i SVT:s naturfilmer. Han arbetar på SVT som inköpare av naturprogram och redaktör för Världens natur. Han har bevakat miljöområdet i snart ett halvt sekel och i höst kommer hans bok Naturen vi ärvde – En miljöresa från tyst vår till het sommar. 20 juli sänds hans program:

– Genom åren har vi försökt styra naturen med förödande konsekvenser. Det går att läka såren men är inte lätt. Jag vill också tala om naturens plats på vår planet när vi människor blir allt fler.

Elin Anna Labba fick 2020 Augustpriset för sin fackbok, Herrarna satte oss hit. Den berättar om tvångsförflyttningen av samer som tog sin början för ungefär 100 år sedan. Boken bygger på ett hundratal intervjuer. Hon sommarpratar 3 augusti:

– Mitt Sommar kommer att handla om magi och berättelser. Om att växa upp under midnattssolen utan språk och historia och om grusvägarna jag kört för att ta det tillbaka. Och om kaffe. Det börjar ju alltid med det, säger hon till Sveriges Radio.

Anna-Lena Laurén är Dagens Nyheters och Hufvudstadbladets korrespondent i Ryssland. I år kom hon ut med sin sjätte bok, Sammetsdiktaturen, om motstånd och medlöpare i dagens Ryssland. Hon är sommarvärd 12 augusti:

– Jag kommer att tala om sisu och nåd. Sisu betyder att inte ge sig. Nåd betyder överraskningar där man minst anar det. Bägge har spelat stor roll i mitt liv.

Hans Rosenfeldt har skrivit manus till flera tv-serier, bland annat Bron. Han har tillsammans med Michael Hjorth skrivit flera framgångsrika kriminalromaner om kriminalpsykolog Sebastian Bergman, den senaste, Som man sår, släpps i sommar. Hans egen roman Vargasommar från 2020 ska bli tv-serie. Hans program sänds 21 augusti.

– Jag kommer göra det enda jag egentligen kan – berätta en historia.

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.