Foto: Emma Larsson

Helena Thorfinn om sin nya roman: ”Jag använder mina erfarenheter från fantastiska platser”

I munkens skugga handlar om de hoppfulla år Burma/Myanmar fick uppleva efter fria val.

torsdag 30 september 2021

Helena Thorfinns nya roman I munkens skugga utspelar sig under de år då den ikoniska Aung San Suu Kyi utsågs till statskansler i Burma/Myanmar efter fria val. Men den snabba it-revolutionen gav upphov till hatkampanjer som kom att styra landet i en riktning få hade anat. Liksom i Helena Thorfinns två tidigare romaner Innan floden tar oss och Den som går på tigerstigar skriver hon om världar hon känner väl och berättar på flödande prosa om platser och människor som är okända för de flesta av oss.

– Jag använder mina egna erfarenheter efter att ha bott på fantastiska platser som Burma och Bangladesh. Sätter in historierna i en kontext som läsarna kanske inte känner till. Samtidigt som jag vill underhålla, berättar hon för M Magazine.

I den nya romanen möter vi Katja, som blivit utmanövrerad från jobbet som mellanchef på kommunen och måste komma bort från allt. Det enda som känns lockande är att hälsa på systersonen Simon, trainee på Unicef i Burma/Myanmar - det gåtfulla landet som håller på att öppna upp mot omvärlden.

Väl på plats i en bungalow i Yangon växer beslutet fram hos henne att genomföra en tyst meditationsretreat i ett av Yangons många buddhistkloster. Katja behöver lära sig att släppa taget och "let it pass".

Men hos munkarna i klostret hamnar hon mitt i den hemliga rörelse som hotar landets sköra demokratiska uppvaknande och hon får ansvar för en liten nunna. I stället för att släppa taget, tvingas Katja agera.

Samtidigt i en annan del av landet letar modern till den lilla nunnan efter flickans pappa. Han har försvunnit spårlöst som en följd av förföljelsen av det folk han tillhör...

209 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2021
118 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2021

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.