Elin Anna Labba nominerad till Pennskaftspriset

Foto: Hugo Thambert

Datum

22 Oktober 2021

Foto

Hugo Thambert

Pennskaftspriset delas varje år ut till en kvinnlig journalist. Juryn som delar ut priset består av tidigare prisvinnare. 

Vinnaren av årets Pennskaftspris avslöjas i november och tilldelas 10 000 kronor i prissumma.De nominerade i år är Expressens Magda Gad, Ekots Randi Mossige-Norheim och journalisten och författaren Elin Anna Labba, som gav ut sin Augustprisbelönade och väldigt uppmärksammade bok Herrarna satte oss hit förra året.

Motiveringen lyder:

”Länge och tålmodigt samlade Elin Anna Labba in röster och dokumenterade berättelser som annars inte skulle finnas kvar för eftervärlden. I boken Herrarna satte oss hit (Norstedts) skildrar Elin Anna Labba hur släkter slets sönder, familjer delades och renhjordar skingrades när samer tvångsförflyttades av svenska staten. Även hennes egen släkt drabbades av detta öde. Genom hennes journalistiska gärning återupprättades en nedtystad och skamlig del av den svenska historien.”

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. I boken Herrarna satte oss hit berättar Elin Anna Labba historien genom de tvångsförflyttades ögon. Hon har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar.

Relaterat

Om boken

Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok!

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.

Läs mer

Elin Anna Labba

Herrarna satte oss hit

Relaterade artiklar

Foto: Erik Abel

25 januari 2024

Elin Anna Labba romandebuterar

Foto: Hugo Thambert

29 januari 2020

Elin Anna Labba: ”Tvångsförflyttningarna är svensk historia lika mycket som samisk”

IntervjuerNyheter