Foto: Magnus Liam Karlsson

Boken om Palmemordet ”det bästa som skrivits i ämnet”

Hans-Gunnar Axbergers bok Statsministermordet hyllas av svenska kritiker och skribenter. 

måndag 28 mars 2022

Som huvudsekreterare i statens granskningskommission har Hans-Gunnar Axberger djupare kunskap om Palmeutredningen än de flesta. Boken Statsministermordet är ett oumbärligt stycke nutidshistoria. Det är också en berättelse om Sverige, om vår bild av oss själva, och om vår oförmåga att lära av våra misstag.

Hans-Gunnar Axberger återvänder till början av utredningen och ger oss en bred och detaljerad beskrivning av världens största polisutredning, som redan från början missköttes så grovt att det efter några månader stod klart att förövaren med största sannolikhet skulle komma att klara sig undan.

Vad var det som gick fel? Hur kunde Sveriges statsminister mördas på öppen gata? Och hur kunde så många poliser och utredningstimmar ändå inte leda till en lösning av mordet?

Boken hyllas i de svenska tidningarna:

”Hans-Gunnar Axbergers nyutgivna bok Statsministermordet är det bästa som skrivits i ämnet. Mycket lämplig för Augustpriset i fackboksklassen. Utmärkt lektyr för den som bara vill läsa en enda bok om mordet på Olof Palme.”
Jan Guillou, Aftonbladet

”Hans-Gunnar Axbergers detaljkunskaper om utredningen och hans överblick är, för att formulera det återhållsamt, förtroendeingivande. Han är dessutom en briljant skribent: klar, elegant, skarp med förmåga att pressa syra ur den lugna sakligheten. … Statsministermordet är ett mästarprov; sakprosa där de pedagogiska och litterära ambitionerna på ett lyckligt sätt samverkar.”
Per Svensson, Dagens Nyheter

”Det är till sina delar nästan irriterande bra skrivet. ... Skaffa den här boken, snabbt, och döm själva. Den som ägnar detta framtida standardverk sin tid blir nämligen rikligt belönad.”
Stefan Lindberg, Expressen

”Det är lika bra att säga det på en gång: Detta är ett nutidshistoriskt, juridiskt och stilistiskt mästerverk.”
Uppsala Nya Tidning

”Jag söker inte svaret på vem gärningsmannen var utan skälet till att vi aldrig funnit det, skriver Axberger och snart syns hans tre ärenden: Att skriva ett standardverk om Palmeutredningen. Att bena ut något om vad i det svenska rättsväsendet som gjorde fiaskot möjligt. Och att göra upp med det unika slutet. Han får sägas gå i mål med alla tre.”
Sydsvenskan

”Det är en välskriven och spännande bok. Trots det snåriga, oändliga materialet skriver Hans-Gunnar Axberger pedagogiskt och drivet fram misstagen och nyckelspelarna i historien.”
Göteborgs-Posten

”Axberger skriver på vacker sakprosa. Han tillhör den gamla stammens jurister och statliga ämbetsmän som tagit sig tid till förkovran och kan formulera sig. ... Statsministermordet har mycket att ge för alla utom den riktigt fege.”
Åsa Linderborg, Aftonbladet

Statsministermordet är av en helt annan kaliber.”
Svenska Dagbladet

239 kr Bok - Inbunden
Utgiven: februari 2022
69 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: februari 2022

NYHETER

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.