Gustav Mårtensson

Sju frågor till PeKå Englund

måndag 27 april 2015

Varifrån kom idén till Född på en söndag?

Ingen aning. Även fast den är ganska ljudlös så är min skalle lite som en blandning av flerdimensionella torktumlare och centrifuger. Jag gillar att lyssna på hög musik när jag kör bil fort. Då försvinner allt som man måste hålla ordning på istället för att leva. Jag satt intet ont anande bakom ratten och njöt av att inte tänka alls samtidigt som jag lyssnade på Maria Callas skivinspelning av Carmen. Mellan Örebro och Stockholm poppade det upp några godhjärtade halvknasiga figurer i skallen, så jag försökte köra ifrån dem. Men det gick inte. Så när de drog vidare från min arma skalle och flyttade in i mitt hjärta, så gav jag upp och insåg att de både roade och oroade mig och att jag nog borde komma mig för att skriva ner deras historia.

Vad betyder det att vara född på en söndag?

Det är verkligen magiskt. Man har hur mycket tur som helst. Jag är lite rädd för att andra som är födda på en söndag, men inte är lika starka i tron, ska försöka sig på grejer som jag har gjort och inte landa på fötterna för att de innerst inne tvivlar på söndagens inneboende kraft.

Tintins värld spelar ju en ganska stor roll i boken. Är du själv ett stort Tintin-fan?

Verkligen! Jag bodde mestadels i andras hem, i smyg på ett servicehem, på vandrarhem, i vilorummet på jobbet och självklart i bilen när jag lät boken lämna skallen och hamna på papper. Men så fick jag ett förstahandskontrakt vid Sankt Eriksplan och flyttade in där. Efter en månad kom brorsan på besök och han reagerade väl lite på att det bara fanns en madrass på golvet och en Tintinraket i ett fönster och sa att jag måste ha lite grejer i lägenheten. Samma helg fick jag tretton rätt på tipset med några polare och tänkte att huvudpersonen i boken bor ju som en kung, så jag köpte på mig lite av bokens Tintinprylar. Jag skulle kunna prata om Tintin i timmar, men riva ur mig på lägsta nivån i en frågesport för att jag inte fattar frågan.

Har du några andra litterära förebilder?

Som tur är har jag andra litterära förebilder än Tintin. Han for ju mest runt och skrev aldrig en rad; lite som jag själv faktiskt. Jag gillar Hemingway, Dagerman, Bulgakov och Auster även om hans fru, Siri Hustvedt, är min favorit just nu.

Var det svårare eller lättare att skriva en roman än du trodde?

Den skrev sig ju själv och jag struntade i alla regler och hade ingen press på mig. Jag har ärligt talat haft större ångest för att skriva ner, förstå och komma ihåg en dikterad lista med tre varor jag ska handla på ICA.

Vad hoppas du att läsare ska uppleva när de läser din bok?

Det verkar som om boken rört vid flera läsares hjärtan. Några har sagt att det känns som att sakna en vän när de läst klart. Jag har inte så många nära vänner, så om någon känner så starkt för romanfigurerna så är de mina vänner också.

Hur känns det inför debuten?

Jag hade lovat mig själv att aldrig någonsin bli författare och vill vara väldigt tydlig med att man inte är författare förrän man skrivit två böcker. Jag är bara en vanlig, normal kille som skrivit en vrickad bok.