Fyra frågor till Maja Hagerman

måndag 28 september 2015

Det här är den första boken om Herman Lundborg. Vem var han?

Läkare, vetenskapsman och så småningom föreståndare för världens första statliga institut för rasbiologi, i Uppsala. Han var besatt av att "rädda det svenska folket" undan inblandning från främmande. Sökte efter var i landet det svenska folket var som renast.

Vad är det för material du använt dig av för att skriva hans biografi?

Jag har försökt teckna hela hans person. Har läst tusentals privatbrev, plus hans vetenskapliga skrifter, officiella tal och rapporter från de många resorna i Lappland. Det är slående hur uppskattad, uppburen och älskad han var, det är därför boken heter Käraste Herman. Så det finns många bottnar här, för man ska inte glömma att han även var en internationellt berömd rasforskare som bl a inspirerade tyska kollegor som senare bar fram nazismen och drog upp riktlinjerna för det som kom att utmynna i Förintelsen.

Varför var det just i Sverige som det första statliga rasbiologiska institutet grundades?

För 100 år sedan fanns det en tradition som sa att Sverige var väldigt märkvärdigt i rasbiologiskt hänseende. Skallmätningar var accepterade liksom de kraftfulla domedags-varningarna mot rasblandning. Lundborg drev fanatiskt både frågan om steriliseringar för att hindra olämpliga personer att bli föräldrar (men det skulle dröja innan den blev verklighet), men också att Sverige behövde ett institut för att kartlägga olika raser i landet, och var den olämpliga blandningen fanns, det senare lyckades han få riksdagen att säga ja till.

Vad är det som förvånat dig mest under arbete med boken?

Hans starka relationer med kvinnor. Väninnor och kvinnliga assistenter som han lindade kring sitt lillfinger, det verkar ha varit lätt att bli tjusad av honom. Vidare så har jag häpnat över hur otroligt hyllad han var utomlands (framförallt i Tyskland). En guru inom rasforskningen helt enkelt!

Idéerna om den rena rasen och den hotfulla rasblandningen var som ett långsamt verkande gift. Man kan se hur det växer fram inom honom för att till slut ta över hans tankevärld och bli till en förgiftad fanatisk besatthet! Han snärjs in i sin egen idévärld – och samtidigt blir han kär i en kvinna av "fel" sort och får ett utomäktenskapligt barn med henne. In i det sista verkar han själv ha fått det där att gå ihop, och det är väl en del av hans gåta.

----------
Maja Hagerman har skrivit många böcker om historia där hon berättar om allt från mentalitetshistoria till arkeologi. Ofta tar hon upp teman som nation, minne, identitet och gamla rasläror, även i sina dokumentärfilmer för tv och krönikor i tidningarna. Hennes debutbok Spåren av kungens män vann Augustpriset för fackböcker, och senare titlar som Det rena landet och Försvunnen värld har blivit mycket omtalade och rönt stor uppskattning.