David Back

Storslam för Norstedts i prisutdelningen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016

I går delades priserna för Årets Svenska Måltidslitteratur ut och bland de som kammade hem priser finns hela sju titlar från Norstedts. Ett stort grattis till alla författare!
torsdag 24 november 2016

Jenny Neikells bok Fermentera vann kategorin Speciallitteratur – metod. Tom Sjöstedt och Daniel Räms som driver restaurangen Lilla Ego och givit ut boken med samma namn tog hem förstapriset i kategorin Kokböcker med restauranganknytning.

Motiveringen för Jenny Neikell lyder:

"Jästanes vilken bra bok om fermentering! För den som vill ta steget från enkel surkål till ost, yogurth, kvass, kombucha, kimchi, gräddfil och syrat bröd är denna behändiga volym ypperlig. Synnerligen säkert om syrning."

- Det känns fantastiskt roligt att ha vunnit priset! Det är ju ett väldigt fint erkännande, både för mig som författare och alla duktiga människor som har jobbat med boken, säger Jenny Neikell.

Varför tror du att metoden att fermentera mat har blivit så bred och populär på sistone?

- Jag tror att folk har tröttnat på allt lurendrejeri som uppdagats inom livsmedelsindustrin de senaste åren med konstiga tillsatser och fusk med råvaror och tillverkning. Folk vill veta vad de äter, upptäcka nya smaker och förstå tillverkningsprocessen bakom. Fermentering är ju något väldigt ursprungligt, något människan hållit på med i tusentals år och ett fascinerande sätt att "laga mat" på. Det går inte att skynda på eller ta genvägar och det tror jag många tycker känns befriande idag när allt ska gå så snabbt.

Motiveringen för Tom Sjöstedt och Daniel Räms bok Lilla Ego:

"Ja, det är en kokbok, men definitivt årets roligaste läsning. Dessutom uppvisar de medaljerade småegona en sjukt imponerande samling kreativa och oväntat tillgängliga recept."

Grattis Tom! Hur känns det?

- Det känns jävligt bra. Alltid roligt att vinna något.

Hur har er bok Lilla Ego tagits emot?

- Helt okej. Många som ätit hos oss och har en koppling till restaurangbranschen köper boken och det är skönt. Sedan kanske den inte har tagits emot lika bra i Jukkasjärvi. Men vi kämpar på....

Övriga vinnare:

Kristina Sandberg, Lotta KühlhornI köket hos Maj. En hemmafrus bästa recept. Andra pris i kategorin Vardagsmåltider.
Göran EverdahlNytt från Bildningsakuten. Bli expert på 5 minuter. Andra pris i kategorin Social kompetens.
Björn FrantzenThe Flying Elk. Gastropub by Björn Frantzen. Andra pris i kategorin Kokböcker med restauranganknytning.
Leif Mannerström, Britt-Marie Mattsson: Matens makt. Bland världsledare, kungligheter, rockelit, påvar och kejserliga presidenter. Andra pris i kategorin Ceremoniella måltider.
Holly Farrell: Odla från kärnor. Enkel krukodling för hela familjen. Vinnare i kategorin Bäst översatta - köksträdgård.

Måltidsakademien grundades år 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Det innebär att Måltidsakademien uppmuntrar forskning och utveckling av måltiden inom universitets- och högskolevärlden samt strävar efter att vara en länk mellan forskare och allmänhet. 

Mer om författaren Göran Everdahl
Mer om författaren Björn Frantzén
Mer om författaren Lotta Kühlhorn
Mer om författaren Kristina Sandberg
Mer om författaren Leif Mannerström
Mer om författaren Britt-Marie Mattsson
Mer om författaren Holly Farrell
Mer om författaren Tom Sjöstedt
Mer om författaren Daniel Räms
Mer om författaren Jenny Neikell